Till år 2025 ska Stockholm bli en av världens fem ledande Life Science-regioner och nu avsätts 10 miljoner kronor för att inrätta ett nytt Life Science-kontor.
Stockholm ska bli en av världens bästa Life Science-regioner
Mest läst i kategorin
Innovationskraften i Stockholm är hög, men det finns problem med att få till samarbeten och tillträde till vården för att kunna utveckla medicinsk utrustning, nya behandlingar och läkemedel.
För att växla upp arbetet med att göra Stockholm till en av världens fem ledande Life Science-regioner inrättas nu ett kontor med uppdraget att undanröja hinder för forskning och innovation, 10 miljoner kronor avsätts till inrättandet av det nya Life Science-kontoret.
Bland topp tio
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) berättar i ett pressmeddelande att Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet placerar sig på topp tio i världen över de bästa sjukhusen och de bästa medicinska universitetet, samt att KTH utvecklar nya tekniska innovationer inom medicinteknik som revolutionerar vården.
“Tillsammans med flera världsledande Life Science-företag som etablerat sig i Stockholm finns nu unika möjligheter att säkra världsledande positioner inom bland annat precisionsmedicin. Det nya Life science-kontoret ska både hjälpa forskare att få rätt hjälp i samarbete med de forskande läkemedelsbolagen men också kunna vara en partner för näringsliv och akademi att få rätt kontakt inne i regionen”, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M), i pressmeddelandet.
Stärks av satsning
Gustav Hemming (C), tillväxt- och samhällsplaneringsregionråd, menar att Stockholmsregionens position som Europas mest konkurrenskraftiga och innovativa region stärks genom att vi satsar på våra innovativa företag och forskningsmiljöer och han anser att det kommer leda till fler jobb och ökat välstånd i hela regionen.
“Stockholmsregionen ska vara världsledande på Life Science. Vi har stora resurser i människor och idéer, i industrin, akademien och hälso- och sjukvården, nu gäller det att få alla krafter att samverka. Vårt nya innovationskontor och de 10 miljoner kronor vi satsar blir viktiga som katalysator och smörjmedel, säger ordföranden i innovations- och utvecklingsutskottet Amelie Tarschys Ingre (L), i pressmeddelandet.
Till att börja med ska det nya kontoret fokusera på Life Science, men sedan ska det utökas till att hantera fyra inriktningsområden för smart specialicering: Life Science vård och hälsa, IKT tech och digitalisering, industriell omställning genom hållbar produktion samt klimat- och miljösatsningar för hållbar stadsutveckling.
Han blir ny koordinator
Martin Tegnér, blir koordinator och ansvarig för det nya Life Science-kontoret. Han har tidigare varit en av två chefer för Region Stockholm Command Center på Karolinska Universitetssjukhuset och ansvarat för att säkra tillgången på skyddsutrustning för Region Stockholm när covid-19-pandemin bröt ut. Han har även ansvarat för regionledningskontorets projekt för att tillvarata erfarenheter och lärdomar från pandemin.
“Det känns fantastiskt kul att få vara en del av framtidens sjukvård där Life science spelar en viktig roll i forskningen för att rädda liv och bota sjukdomar som idag är obotliga. Detta är en otroligt viktig satsning inte bara för stockholmarna utan för alla svenskar, säger Martin Tegnér i pressmeddelandet.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Stockholm-Uppsalaregionen mest innovativ i Europa
Läs mer: Castellum ny ägare i Oscar Properties
Annons: Mer fakta i samarbete med Ratsit.se
Ratsit: Finansregionrådet Irene Svenonius bor i Täby och äger tre fordon
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.