02 apr. 2025

Antal läsare idag: 10 609

Dagens PS

Steker du i olja? Forskare varnar för tarmcancer

olja
Nya studien lyfter fram viktiga fynd. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 18 dec. 2024Publicerad: 18 dec. 2024

Har du i en klick smör eller någon matsked olja i stekpannan när du lagar mat? Då kan det vara dags att tänka om.

ANNONS

En ny amerikansk studie antyder att vissa vanliga matoljor, som ofta används i västerländska ultraprocessade dieter, kan spela en roll i den ökande förekomsten av tjocktarmscancer bland yngre personer.

Studien som publicerades i tidningen Gut har väckt stor uppmärksamhet bland forskare och läkare.

ANNONS

Olja och inflammation

Studien pekar ut solrosolja, rapsolja och majsolja som särskilt problematiska.

Dessa oljor innehåller ämnen som kan orsaka kronisk inflammation i kroppen.

När kroppen bryter ner oljor uppstår bioaktiva lipider – små molekyler som kan skada kroppens naturliga förmåga att läka och istället bidra till tumörtillväxt.

Forskarna undersökte tumörer från över 80 personer med tjocktarmscancer, i åldrarna 30 till 85.

Resultaten visade att tumörerna hade högre nivåer av bioaktiva lipider jämfört med personer som konsumerade hälsosammare fetter.

ANNONS

Senaste nytt

Vikten av hälsosammare alternativ

ANNONS

Enligt forskarna finns det bättre val av fettkällor.

Oljor som är rika på omega-3, exempelvis olivolja och avokadoolja, har visat sig vara mer gynnsamma för hälsan.

Omega-3-fetter minskar inflammation och kan bidra till kroppens naturliga läkningsprocess.

Dr. Timothy Yeatman, en framstående läkare och forskare, betonar till Independent att det är viktigt att granska delar av den västerländska dieten.

Förutom olja pekar han på negativa effekter av tillsatt socker, mättade fetter och ultraprocessade livsmedel som faktorer som kan försämra kroppens immunförsvar och främja cancerutveckling.

Måttlighet och balans är avgörande

1177 beskriver tarmcancer som en av de absolut mest livshotande cancerformerna vi har i Sverige.

Trots dessa nya fynd påpekar ledande hälsoinstitutioner att måttlig konsumtion av olja som en del av en balanserad kost inte har visats orsaka cancer.

Problemet ligger snarare i en överdriven konsumtion av ultraprocessade livsmedel, vilket är vanligt i många länder.

ANNONS

Se även:

Yrkesgruppen som äter mest korv. Dagens PS

Fem tips för bättre hälsa. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
30% på svensk ekologisk hudvård

Passa på att få 30% rabatt på alla produkter – från och med 24 mars till 2 april! Erbjudandet gäller på hela sortimentet, förutom refill deodorant. Missa inte chansen att fylla på din hudvårdsrutin med naturliga och ekologiska produkter.

Handla här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]