Dagens PS

Steker du i olja? Forskare varnar för tarmcancer

olja
Nya studien lyfter fram viktiga fynd. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 18 dec. 2024Publicerad: 18 dec. 2024

Har du i en klick smör eller någon matsked olja i stekpannan när du lagar mat? Då kan det vara dags att tänka om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny amerikansk studie antyder att vissa vanliga matoljor, som ofta används i västerländska ultraprocessade dieter, kan spela en roll i den ökande förekomsten av tjocktarmscancer bland yngre personer.

Studien som publicerades i tidningen Gut har väckt stor uppmärksamhet bland forskare och läkare.

Olja och inflammation

Studien pekar ut solrosolja, rapsolja och majsolja som särskilt problematiska.

Dessa oljor innehåller ämnen som kan orsaka kronisk inflammation i kroppen.

När kroppen bryter ner oljor uppstår bioaktiva lipider – små molekyler som kan skada kroppens naturliga förmåga att läka och istället bidra till tumörtillväxt.

Forskarna undersökte tumörer från över 80 personer med tjocktarmscancer, i åldrarna 30 till 85.

Resultaten visade att tumörerna hade högre nivåer av bioaktiva lipider jämfört med personer som konsumerade hälsosammare fetter.

ANNONS

Senaste nytt

Vikten av hälsosammare alternativ

ANNONS

Enligt forskarna finns det bättre val av fettkällor.

Oljor som är rika på omega-3, exempelvis olivolja och avokadoolja, har visat sig vara mer gynnsamma för hälsan.

Omega-3-fetter minskar inflammation och kan bidra till kroppens naturliga läkningsprocess.

Dr. Timothy Yeatman, en framstående läkare och forskare, betonar till Independent att det är viktigt att granska delar av den västerländska dieten.

Förutom olja pekar han på negativa effekter av tillsatt socker, mättade fetter och ultraprocessade livsmedel som faktorer som kan försämra kroppens immunförsvar och främja cancerutveckling.

Måttlighet och balans är avgörande

1177 beskriver tarmcancer som en av de absolut mest livshotande cancerformerna vi har i Sverige.

Trots dessa nya fynd påpekar ledande hälsoinstitutioner att måttlig konsumtion av olja som en del av en balanserad kost inte har visats orsaka cancer.

Problemet ligger snarare i en överdriven konsumtion av ultraprocessade livsmedel, vilket är vanligt i många länder.

ANNONS

Se även:

Yrkesgruppen som äter mest korv. Dagens PS

Fem tips för bättre hälsa. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]