Dagens PS

Stamceller botade tysk man från hiv

Mänskliga stamceller. En man har blivit botad från sin HIV med en transplantation med HIV-resistenta stamceller.
Mänskliga stamceller. En man har blivit botad från sin HIV med en transplantation med HIV-resistenta stamceller. (Foto: Wikimedia Commons/Nissim Benvenisty)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 21 feb. 2023

En tysk man fick en transplantation med hiv-resistenta stamceller som behandling mot leukemi och förklaras nu vara botad från sin hiv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästan ett decennium efter att en man fått hiv-resistenta stamceller transplanterade, och mer än fyra år efter att han slutat ta sin antiretrovirala behandling, har han ingen påvisbar hiv och hans läkare är redo att förklara honom botad, det rapporterar Poz.

Ger mottagaren nytt immunsystem

Mannen är nu 53 år och fick diagnosen akut myeloid leukemi är 2011, kort efter att han påbörjat antiretroviral behandling mot hiv.

Han fick en stamcellstransplantation i februari 2013, stamcellerna hade två kopior av en sällsynt genetisk mutation kallad CCR5-delta32 och som raderar de receptorer som de flesta hiv-stammar använder för att ta sig in i immunförsvarets CD4 T-celler.

Det gör att de donerade stamcellerna kan ge mottagaren ett nytt immunsystem som är resistent mot hiv.

Möjligt förhindra replikering av hiv

Guido Kobbe, vid Düsseldorfs universitetssjukhus som utförde transplantationen, har i ett mediauttalande sagt att målet från början var att behandla både leukemi och hiv.

Efter över fem år med icke påvisbar hiv beslutade mannen och hans läkare i november 2018 att göra ett noga övervakat avbrott i den antiretrovirala behandlingen.

Sedan dess har mannens blod, hans perifiera immunceller samt hans tarm- och lymfkörtelvävnad undersökts och analyserats utan att några bevis för hiv som kan replikera har hittats.

ANNONS

“Efter vår intensiva forskning kan vi nu bekräfta att det är fundamentalt möjligt att förhindra replikering av hiv på en hållbar basis genom att kombinera två nyckelmetoder”, säger Björn Jensen till Poz.

Han är huvudförfattar till en studie om stamcellsbehandlingen, publicerad i Nature Medicine.

“Å ena sidan har vi den omfattande utarmningen av virusreservoaren i långlivade immunceller, och å andra sidan överföringen av hiv-resistens från donatorns immunsystem till mottagaren, vilket säkerställer att viruset inte har någon chans att sprids igen”, fortsätter han till Poz.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Lovande resultat för nytt vaccin mot hiv

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]