Dagens PS

Spridningen av Covid-19 ökar i Sverige

Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten säger att den kraftiga spridningen av covid-19 kan öka i några veckor till
Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten säger att den kraftiga spridningen av covid-19 kan öka i några veckor till. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 dec. 2022Publicerad: 20 dec. 2022

De senaste veckorna har spridningen av covid-19 ökat i Sverige och Folkhälsomyndigheten tror att ökningen kan fortsätta i några veckor till.

ANNONS
ANNONS

Enligt Folkhälsomyndighetens nya scenarier som gäller för perioden 20 december 2022 till 20 mars 2023, kan covid-19 fortsätta öka i Sverige och nå en topp i början eller mitten av januari.

Fler kan hamna på sjukhus med covid

Det bör finnas beredskap inom hälso- och sjukvården för att antalet patienter med covid-19 kan komma att bli lika högt som under omikronvågen för ett år sedan.

Folkhälsomyndighetens scenarier är inte en prognos utan är menade att illustrera en möjlig utveckling och tanken är att de ska utgöra underlag för hälso- och sjukvårdens resursplanering.

Bör finnas beredskap för ökad belastning

Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten säger att även om det finns en osäkerhet i scenarierna så är det möjligt att den kraftiga smittspridningen ökar i några veckor till innan vi når en topp.

“Det innebär att det bör finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg liksom i samhället i stort för en ökad sjukfrånvaro på grund av covid-19”, säger hon i myndighetens pressmeddelande.

Hon säger vidare att hon vill understryka vikten av att stanna hemma när man är sjuk samt att vaccinera sig mot covid-19 och influensa enligt de rekommendationer som gäller.

Även RS-virus och influensa ökar

ANNONS

“Oavsett scenarierna ser vi sedan två veckor en kraftigt ökad smittspridning som har lett till att fler behöver vård för covid-19. Samtidigt är även spridningen av RS-virus och influensa omfattande, vilket ytterligare ökar belastningen på sjukvården”, säger Sara Byfors i pressmeddelandet.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att utökade åtgärder för smittskydd behövs utifrån det aktuella läget eller utifrån de nya scenarierna.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Undvik att bli smittad av virus under helgerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]