Ur den mycket smittsamma omikron-varianten av covid-19-viruset har en mängd undervarianter bildats och de driver nu vågor av smitta över världen.
Snabbmuterande omikron-varianter driver covidsmittan
Mest läst i kategorin
Den mångfald av virusvarianter som utvecklats ur omikron har aldrig tidigare skådats och de olika varianterna skapar en turboladdad covid-19 som är en av de sjukdomar vi känner till som sprider sig snabbast, det rapporterar Bloomberg.
Omikron identifierades för fösta gången i södra Afrika i slutet av 2021. Den första muterade varianten av omikron kallas B.1.1.529 och har 30-talet mutationer i genen för spikproteinet.
Virusets proteinspikar är det som gett coronavirus sitt namn då de ser ut som en krona. Förändringar i proteinspikarna kan göra att immunsystemets antikroppar inte känner igen viruset.
Sprider sig snabbare och undviker antikroppar
Sedan omikrons uppkomst har dess oavbrutna utveckling lett till samtidig uppkomst av flera anpassade undervarianter som sprider sig snabbare och som alla består av olika genetiska mutationer som påverkar antikroppars förmåga att känna igen dem och därmed ökar deras smittsamhet.
Vissa muterade undervarianter av omikron har både en effektfull förmåga att undvika antikroppar och en förbättrad förmåga att infektera människors luftvägsceller så att de lättare kan sprida sig mellan människor.
Påfyllnadsdoser av vaccin skyddar
Omikrons undervarianter BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20 och XBB är bland de varianter som sprider sig snabbast av omikrons undervarianter. BQ-varianterna och BA.2.75.2 och BF.7 är de undervarianter som oroar mest på grund av deras tillväxtfördelar och förmåga att undvika immunförsvaret, det menar Storbritanniens hälsosäkerhetsbyrå, UKHSA.
Omikron-varianterna minskar effektiviteten hos de antikroppar som genererats av den första omgången vaccinationer. Påfyllnadsdoser, särskilt med mRNA-vaccin från Pfizer Biontech och Moderna, förbättrar rejält skyddet mot symptomatisk sjukdom och mot infektion men skyddet avtar med tiden.
Enligt studier håller skyddet mot allvarlig sjukdom vanligtvis i sig i sex månader. Enligt Världshälsoorganisationen behövs det fler studier för att bedöma hur länge skyddet från påfyllnadsdoser håller i sig.
Sjukhusvistelser ökar inte som tidigare
Trots att en del av omikron-varianterna har orsakat många sjukdomsfall har sjukhusvistelser inte ökat i samma takt som de gjorde under de första vågorna av covid-19. Det tyder på att den immunitet som vaccin och tidigare sjukdom ger skyddar mot allvarlig sjukdom.
Vaccinerade personer som drabbas av milda infektioner kan dock ändå drabbas av postcovid, varför vaccination kanske inte räcker för att minska pandemins långsiktiga konsekvenser på människors hälsa, det skriver Bloomberg.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Risken att dö av covid nästan noll med vaccin och behandling
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.