Dagens PS

Skydda dig mot buller – och lev längre

buller
Städerna är fulla av buller vilket leder till hälsoproblem. (Foto: Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

Oljud i städerna stör många människor men är har även visat sig vara direkt farligt för hälsan. Det finns dock några saker man kan tänka på för att minska problemet med buller. 

ANNONS
ANNONS

Allt mer bullrig trafik, flygplan över våra huvud, städer som växer så det knakar. Oljud och mer oljud.

Buller är livsfarligt

Det är inte bara jobbigt att dras med, det har även visat sig vara direkt livsfarligt eftersom bullriga miljöer leder till högre nivåer av bland annat hjärtproblem, enligt en studie från Massachusetts General Hospital.

Studien ingår i ett stort projekt som New York Times har dragit igång som har intervjuat amerikanare över hela landet om hur de upplever oljud.

ANNONS

Senaste nytt

Inte över 70 decibel

Buller leder även till sömnproblem för många, som sedan får följdproblem eftersom dessa människor till exempel sjukskriver sig när de blir utbrända. Den dagliga dosen av buller bör inte överstiga 70 decibel inom 24 timmar, men i USA lever tre miljoner människor i områden som överstiger den siffran.

Även om regeringar på vissa håll i världen har börjat se över hur de kan få ner bullernivåer så finns det några saker man kan tänka på själv för att få ner oljudsnivåerna.

För hög musik

Många lyssnar på musik – med alldeles för hög volym i sina öron – vilket i många fall kan leda till hörselproblem senare i livet. Tipset från experterna är därför glasklart – skruva ner volymen.

ANNONS

Det går även att undvika ett befinna sig mer än nödvändigt i bullriga miljöer, så försök att hitta ställen med lugn och ro, som i en park, bort från vägar till exempel.

Välj lugna ställen

Det finns även lugna barer och restauranger, som man bör välja istället för livliga ställen, samtidigt som det är bra att ha bilrutorna helt uppe när man kör, för att stänga ute det störiga bullret.

Nuförtiden finns det vidare många bra öronskydd att använda sig av. Moderna öronproppar, när man till exempel går på konserter, “sänker ljudintensiteten mer jämnt över olika tonhöjder”, enligt en utbildningskampanj från National Institute of Health.

Läs även: Lite ljud räcker för sämre jobb

Läs även: Ny teknik ska rädda valar från buller

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS