Framtidens gödningsmedel? Det kan vara ett ämne som inbjuder till dåliga skämt och Göteborgs-humor, men likväl något som ligger i tiden.
Skrattretande: Här är framtidens gödningsmedel
Mest läst i kategorin
Det handlar om hur vi kan använda urin för, bland annat, gödning.
Täten i frågan tar franska Toopi Organics som just fått in 16 miljoner euro, motsvarande 185 miljoner kronor, för att industrialisera en produktion där man ska omvandla mer än 2 miljoner liter mänskligt urin fram till 2027.
Samlar via toaletter
Toopi Organics, med hemvist i departementet Gironde där Bordeaux är största staden, samlar in urin via torrtoaletter.
Nu ska man, för de nya pengarna, utöka sitt nätverk för insamling av urin och även bygga två bearbetningsanläggningar med kapacitet på en miljon liter per år vardera, skriver franska Environnement.
Företaget har redan börjat sin marknadsföring i Frankrike och Belgien och lanserat sin första produkt, Lactopi Start som är ett medel framställt via jäsning av mänsklig urin.
Det ska ersätta kemiska gödningsmedel i framförallt ekologiskt jordbruk.
Satsar i sex länder
Toopi Organics har fått tillstånd att marknadsföra sig i sex länder inom EU.
”Att sluta urinera i dricksvatten och istället se urin som en naturresurs var sånt som fick folk att skratta för bara några år sedan”, säger Michael Roes, medgrundare och vd för Toopi Organics.
Nu har man fått ett marknadsläge, menar han, sedan kriget i Ukraina orsakat brist på gödning och prisökningar på upp till 300 procent på vissa gödningsmedel.
Perfekt gödningsmedel
Urin innehåller kväve, fosfor, kalium och olika mikronäringsämnen och är därmed ett bra underlag för näring.
SLU klassade 2014 urin som det mest miljövänliga gödslet, skriver Land, som kvantifierar möjligheterna till att en människas urin räcker till att gödsla cirka 200 kvadratmeter odlingsyta under en säsong.
Det är heller inte bara gröna fanatiker som tänder på idén att använda vår urin till gödning.
Redan 2019 började finska försvaret återvinna näringen i de värnpliktigas urin vid Björneborgs brigad.
Separerar i toan
Tekniken hade för övrigt utvecklats av just SLU.
I ett cirkulärt projekt fick de värnpliktiga använda utomhustoaletter som separerar näringsämnena för fortsatt användning, skriver Sitra.
”Var och en av oss producerar nästan fem kilo väte och ett halvt kilo fosfor om året, som vi spolar bort nästan helt i onödan vid toalettbesök. Cirkulationen av näringsämnen förbättrar jordmånens välfärd, minskar belastningen på vattendragen och är viktigt för att garantera livsmedelstryggheten”, säger Sitras expert på cirkulär ekonomi, Hanna Mattila.
Planer finns nu på att introducera den toalettyp som separerar avfallet på exempelvis idrottsanläggningar och festivaler.
Relaterad läsning:
Priset på gödningsmedel stiger till rekordnivåer – Dagens PS
Fiskbajs – otippad räddare i nöden – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.