Bajs varje dag, för så ska det vara – eller? Det där med att man ska lyckas en gång om dagen visar sig vara viktorianskt hitte-på, för det är som med det mesta: Det beror på en hel massa faktorer, och “normalt” är ett brett spektrum.
Skit också! Sundhetstecknet en bajs om dagen en myt
Mest läst i kategorin
En bajs om dagen betyder att tarmen fungerar, det är sedan gammalt.
Men inte så gammalt, för det är ett påhitt från den viktorianska eran, då man trodde att en tömning av tarmen per dag var ett sundhetstecken.
Finns inget “normalt”
“Jag har till och med haft människor som velat komma eftersom de säger `Å, jag slutade att tömma tarmen varje dag för ett par år sedan´”, säger gastroenterologen Folasade May, docent på David Geffen School of Medicine vid University of California enligt CNN.
“Och jag måste påminna människor att det faktiskt inte finns ett bestämt eller normalt antal tarmtömningar per dag”, fortsätter han.
Senaste nytt
Frekvens visar inte hälsa
Enligt doktor Michael Camilleri på Minnesotas Mayoklinik anses de inom det normalas gräns att bajsa mellan tre gånger per dag och tre gånger per vecka. Ett ganska brett spektrum, med andra ord.
Och det är inte frekvensen som avgör hälsan, heller. Det är mycket som kan påverkar hur ofta det blir bajs, som till exempel stress, diet, hydrering, ålder, vilka mediciner man tar och sociala omständigheter.
Håll koll på ditt bajs!
Och förresten är det bra att hålla koll på hur just ditt bajs ser ut i normala fall, också.
“Avföringens form, utseende och konsistensen hos tarmtömningen är faktiskt mycket bättre kriterier än hur ofta man går”, säger Camilleri.
Inte är vi gjorda för att sitta på en stol och bajsa, heller.
Knäna ovanför höfthöjd
Det kan underlätta att ha en pall som höjer knäna ovanför höfthöjd, då slappnar bäckenbottenmusklerna av och gör de lättare att bajsa enligt doktor Trisha Pasricha, gastroenterolog på Massachusetts General Hospital och lärare på Harvard Medical School.
Vad man äter och dricker påverkar också tarmhälsan, fibrer från frukt, grönsaker, nötter och fullkorn hjälper till att motverka förstoppning.
Kaffe kan sätta fart
Extra bra om det ändå tagit stopp har det visat sig att kiwi och gamla trotjänaren katrinplommon är, enligt CNN.
Se till att det inte blir för mycket av det goda, för mycket fibrer kan göra dig uppblåst, eller sätta alltför mycket fart på tarmen.
“Kaffe, eller drycker med koffein, har också visat sig stimulera tjocktarmen att dra ihop sig”, säger Michael Camilleri enligt CNN.
Läs även: Aspartam cancerklassas men forskarna oeniga
Läs även: Allt fler sjuka i kycklingsmittan
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.