Schimpanser och dvärgschimpanser har långtidsminnen som kan ha varit avgörande för vår egen evolution.
Schimpanser minns ansikten efter ett kvarts sekel
Mest läst i kategorin
I en ny studie har forskare visat att schimpanser och bonoboer, dvärgschimpanser, känner igen andra apors ansikten efter flera år, det rapporterar New York Times.
En dvärgschimpans kände igen ett ansikte efter 26 år, vilket är ett rekord för ansiktsigenkänning hos andra djur än människa.
Fick titta på bilder
Laura Lewis, komparativ psykolog vid University of California, Berkeley och hon och hennes kollegor gjorde studien på 26 apor på Edinburgh Zoo i Skottland, Kumamoto Sanctuary i Japan och Planckendael Zoo i Belgien.
De visade bilder på en monitor för djuren och när de tittade på bilderna fick de dricka juice. När de efter några månader vant sig vid situationen påbörjades experimentet.
De började visa bilder med två apors ansikten, det ena en främmande apa och det andra en bekant apa som den som tittade inte hade sett på flera år.
Med en infraröd kamera filmade de schimpansernas ögonrörelser och om de inte kände igen sina gamla bekanta förväntade sig forskarna att de skulle titta lika mycket på båda bilderna.
Tittade mer på bekanta
Forskarna fann att schimpanserna konsekvent tittade mer på sina gamla bekanta, det spelade ingen roll om de var släkt, både släktingar och icke släktingar som de var bekanta med fick lika mycket uppmärksamhet.
Louise, en 46 år gammal dvärgschimpans vid Kumamoto Sanctuary, visade sig ha det äldsta ansiktsminnet.
Till 1992 bodde hon med sin syster och systerson, därefter flyttades hon till Cincinnati Zoo och sedan till Kumamoto Sanctuary år 2014.
Laura Lewis och hennes team upptäckte att Louise tittade på sina släktingars ansikten längre än på dvärgschimpanser hon aldrig mött, detta trots att hon inte sett sina släktingar på 26 år.
Gemensam anfader
Laura Lewis påtalar att spårning av ögonrörelser bara ger en begränsad inblick i schimpasernas sinnen och inte kan beskriva hur deras minnen ser ut.
Men forskarna hittade en spännande ledtråd som tyder på att kära minnen kan förbli starka över tid, de spenderade nämligen lite mer tid med att titta på schimpanser som de enligt djurparksskötares uppskattningar en gång haft positiva erfarenheter av.
Laura Lewis spekulerar att schimpanserna kan ha nytta av dessa minnen. En dvärgschimpanshona lämnar exempelvis vanligtvis sim mammas grupp för att resten av sitt liv ingå i en annan grupp.
Skulle de två grupperna senare i livet stöta på varandra kan hon kanske bilda en allians med sina gamla bekanta.
Människor, schimpanser och dvärgschimpanser har en gemensam anfader som levde för ungefär sju miljoner år sedan.
Tidiga människor kan ha fortsatt att utveckla grunden för våra långtidsminnen som nu ses hos chimpanser och dvärgschimpanser.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: Så kan sömn påverka ditt minne Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.