Strålkastare och artificiella ljus påverkar pollinerande insekter – både på natten och dagen. På sikt skadas också växternas biologiska process – vilket i slutändan drabbar dig.
Så skadas bin – av dina strålkastare
Mest läst i kategorin
Strålkastare påverkar hur växter reproducerar sig, det har forskare kunnat konstatera.
Ljusföroreningar, som strålkastare, stör växternas säsongsbetonade rytmer, förmåga att känna av och reagera på naturligt ljus och förhållande till pollinerande insekter.
På sikt påverkar detta även dig.
För – när relationen mellan växter och insekter påverkas, äventyras också vår matförsörjning.
En enda bruten länk i näringskedjan kan skapa förödande konsekvenser för hela ekosystemet.
Undersökte insekter på kvällen
Det var när forskare i Storbritannien gav sig ut en kväll för att undersöka hur malar påverkades av artificiella ljus, som de gjorde den dramatiska upptäckten.
Av de hundratals malar som de observerade, drogs 70 procent upp mot strålkastarna och bort från växterna som de skulle pollinera.
Detta resulterade i att pollineringen minskade, och att malarna inte fångade upp lika många typer av pollen som de normalt brukar transportera.
Flera olika arter av malar påverkas på detta sätt, liksom 28 olika typer av växter – vilket innebär att artificiella ljus på sikt kan få stora konsekvenser.
Bin och humlor påverkas
Malar är inte de enda pollinerande insekterna som påverkas av ljusföroreningar i städerna.
Även bin och humlor känner av effekten – och de växter som de pollinerar och befruktar under dagtid.
Insekterna och växterna blir helt enkelt förvirrade av det artificiella ljuset och deras dagsrytm rubbas, när de inte vet om det är dag eller natt. På så vis uppstår en stress som kan påverka fotosyntesen.
“Det är precis som en kroppsbyggare som alltid tränar. När en växt genomgår fotosyntes tar de in energi, och om de gör det konstant kan det vara överväldigande och skapa en reaktiv typ av syre, som dödar växten”.
Det säger Brett Seymoure, ekolog och biträdande professor i biologisk vetenskap vid University of Texas i El Paso, till BBC.
Läs även:
Infektion: Amöban åt upp hans hjärna – dog
Nu kartläggs världens alla bin
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.