Det finns dussintalet faktorer som kan påverka vår risk att drabbas av demens. Många av fröna till dålig hjärnhälsa, inklusive demens, sås redan i barndomen.
Så minskar du risken att drabbas av demens
Hundratals människor mellan 80 och 90 rekryterades till en studie och utrustades med monitorer som övervakade deras fysiska aktivitet, när de dog undersöktes deras hjärnor, det rapporterar The Guardian.
Skyddade kopplingar mellan hjärnceller
Studien var ett samarbete mellan University of California i San Francisco och University of British Columbia och resultatet var slående.
Det visade sig att fysisk aktivitet sent i livet verkade skydda de åldrande kopplingarna mellan hjärnceller, synapserna där minnen skapas.
Om studien backas upp av ytterligare studier kan träning, och potentiella läkemedel som efterliknar de biokemiska effekterna av träning, bli behandling att förskriva för att bromsa uppkomsten av demens.
Senaste nytt
Terapautiskt mål som kan buteljeras
Kaitlin Casaletto, huvudförfattare till studien och biträdande professor i neurologi vid UCSF, säger att man vet att det finns en 30–80 procent minskad risk för demens hos människor som tränar.
“Min fråga var, skulle det inte vara coolt om vi kunde ta reda på exakt hur det här händer? Om vi kunde identifiera några av mekanismerna bakom träning för hjärnans hälsa? Det är potentiella terapeutiska mål som vi kan buteljera”, säger hon till The Guardian.
10 000 steg halverade demensrisk
Flera studier har kopplat fysisk träning till bättre hjärnhälsa och lägre risk för demens, en studie visade nyligen att risken för demens halverades för personer som gick 10 000 steg om dagen.
I utvecklade länder med äldre befolkning finns mest demens, i Tyskland, Japan och Italien drabbas mer än 20 av 1 000 personer av demens. I länder med proportionellt yngre befolkning, som Mexiko, Turkiet och Sydafrika, drabbas cirka 9 av 1 000.
Under de kommande 30 åren väntas demens öka avsevärt, särskilt i Afrika och Mellanöstern på grund av åldrande befolkningar, men demens är inte oundviklig.
Förhindra eller försena 40 procent
Om vi tog alla riskfaktorer som vi som individer eller nationer genom lagstiftning, kan förbättra skulle potentiellt 40 procent av demensfallen kunna förhindras eller försenas.
James Rowe, professor i kognitiv neurologi vid University of Cambridge, tycker att 40 procent är en enorm andel och menar att om vi hade ett läkemedel som kunde minska demens så mycket skulle det vara en fenomenal framgång.
Åldrandet är en livslång process
Även när vi åldras med hälsan i behåll ändras våra hjärnor, men demens är väldigt annorlunda mot hälsosamt åldrande och sker när hjärnceller förstörs.
Åldrandet är en livslång process och ju bättre hjärnan åldras, desto bättre kan den avvärja eller motstå demens.
“Många av fröna till dålig hjärnhälsa, inklusive demens, sås väl och verkligt i barndomen och byggs sedan vidare genom tidigt vuxenliv och medelåldern”, säger James Rowe till The Guardian.
Faktorer som kan påverka
År 2020 publicerade världens ledande experter Lancet Commission on Dementia som identifierar dussintalet faktorer som kan påverka vår risk att drabbas av demens.
God utbildning i ungdomen gör stor skillnad och är gynnsamt för hjärnhälsan hela livet, i medelåldern är det viktigt att kontrollera blodtrycket och sent i livet är det viktigt att inte röka, motionera regelbundet och att vara socialt engagerad.
Det är inte alltid självklart varför dessa saker hjälper till att motverka demens.
Högutbildad hjärna tål mer
“För personer med mycket hög utbildning, när man tittar på hjärnan vid obduktion, kan de ha mycket neuropatologi utan att ha haft några symtom”, säger Gill Livingston till The Guardian.
Hon är professor i psykiatri för äldre människor vid University College London och huvudförfattare till boken Lancet rapport.
Sjukdomen finns alltså där, men hjärnan tål den, åtminstone så mycket att uppenbara symtom aldrig visar sig. Överhuvudtaget verkar mental aktivitet hjälpa, med eller utan utbildning.
Viktigt att förhindra hörselnedsättning
All forskning om demens visar att en hälsosam livsstil hjälper, kosten är viktig, hjärnan mår inte bra utan näringsriktig kost.
Att förhindra hörselnedsättning är en enskild insats som kan minska risken för demens, något som förvånar vissa forskare. Hörselnedsättning ger minskad stimulans till hjärnan och ökad social isolering och det gör att hjärnan verkar krympa snabbare.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: Kronisk smärta ökar risken för demens
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.