Vår hjärna är lednings- och kontrollcentralen för allt som är mänskligt inom oss, utan den finns inget vi, så vi borde kanske ta reda på hur den mår och om vi riskerar demens.
Så mäts risken för demens
Mest läst i kategorin
År 2013 öppnade neurologen Richard Isaacson en av de första klinikerna för förebyggande av Alzheimers i USA, det skriver CNN.
Amyloid och tau
Han genomför nu en klinisk studie om att vårda den åldrande hjärnan, studien tittar på genetiska och beteendemässiga livsstilsrisker för kognitiv försämring och demens.
Studiedeltagarna får personliga listor med förbättringsområden och deras framsteg spåras via nya, experimentella blodprov.
De nya unika blodproven fastställer nivåer av amyloid, tau och andra biomarkörer för Alzheimers sjukdom, och för andra degenerativa tillstånd.
Avlagringar av amyloid kan börja ansamlas i hjärnan redan i 30- och 40-årsåldern, långt innan några symptom märks.
Senaste nytt
Kärlriskfaktorer
För att delta i studien behövde studiedeltagarna genomgå flera fysiska och kognitova tester för att fastställa hjärnans status.
Deltagarnas nivåer av bra och dåligt kolesterol, inflammation, insulinresistens och näring mäts, det är sådant som kan leda mot hjärt- kärlsjukdom och stroke, som båda påverkar hjärnhälsan.
“Kärlriskfaktorer som högt blodtryck, högt kolesterol, högt blodsocker eller diabetes kanske inte är orsaken till Alzheimers sjukdom, men det kan spola fram Alzheimers patologi. Jag skulle föredra att bromsa i stället för att gasa på vägen mot kognitiv nedgång”, säger Richard Isaacson till CNN.
Fett runt midjan
En annan nyckelfråga är om deltagarna har en eller flera kopior av genen APOE4. De som ärver en eller flera kopior av denna gen löper större risk att drabbas av Alzheimers.
Med en ben och kroppsskanning avgörs deltagarnas risk att drabbas av osteoporos, som har kopplats till kognitiv försämring då både fall och frakturer kan störa förmågan att vara aktiv.
Skanningen visar också hur mycket muskelmassa och kroppsfett deltagarna har. När kroppsfett samlas rint midjamn kan det vara särskilt skadligt för hjärnan.
Enligt Richard Isaacson blir hjärnans minnescentrum mindre när magen blir större och för kvinnor är den risken 39 procent högre än för män.
Kognitiva tester
Även synproblem kan påverka kognitionen, och små blodkärl i ögats näthinna kan visa tidiga tecken på nervskador på grund av diabetes, högt blodtryck, kranskärlssjukdom och cancer.
För att fastställa hjärnans funktion behövs även kognitiva tester. Den medicinska historian är också viktig, är det någon i släkten som haft Alzheimers, någon annan typ av demens eller andra sjukdomar som påverkar hjärnan?
Den egen sjukdomshistorian är också viktig, har du haft hjärnskakning eller drabbats av andra traumatiska hjärnskador? Även hörselnedsättning och dålig syn kan påverka hjärnans hälsa.
Din utbildning och ditt lärande kan utveckla en “kognitiv reserv” som anses kunna kompensera för skador på hjärnan.
Psyke och sömn
Din tandhygien påverkar, det finns en koppling mellan karies och hjärtat och för tidig död. Tandköttssjukdomar har även kopplats till kognitiv försämring.
Din sömn påverkar också din hjärnas hälsa, dålig sömn är en välkänd orsak till hjärnförsämring eftersom sömnen ger hjärnan tid att regenerera och städa bort “skräp” av döda och döende celler.
Något som också spelar in är den känslomässiga hälsan. Negativa upplevelser i barndomen har visat sig hindra hälsosam utveckling av hjärnan och under livet bidra till flera hälsoproblem.
Även för vuxna kan psykiska sjukdomar påverka hjärnans förmåga att fungera och känslomässiga trauman kan översvämma hjärnan med frätande stresshormoner som över tid påvekar hjärnans hälsa.
Kvinnor och östrogen
Studier har även hittat starka samband mellan mängden östrogen en kvinna har under sitt liv och hennes risk att drabbas av kognitiva problem.
Det innebär att sådant som när en kvinnas menstruationer började och slutade, om hon fått barn och om hon gjort en hysterektomi kan påverka hennes hjärnhälsa.
Vallningar under klimakteriet har kopplats till högre risk att drabbas av hjärtsjukdom och nedsatt kognition, dessutom utgör minskningen av östrogen under klimatkteriet en stor risk för demens och Alzheimers sjukdom.
Läs mer: Det här är bra för din hjärna Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.