Dagens PS

Så kan Stockholm bli ledande inom Life Science

Håkan Tribell, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, menar att skatterna och bostadsmarknaden i Stockholm utgör hinder för att staden ska kunna bli en av fem ledande Life Science-regioner
Håkan Tribell, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, menar att skatterna och bostadsmarknaden i Stockholm utgör hinder för att staden ska kunna bli en av fem ledande Life Science-regioner. (Foto: Stockholms Handelskammare)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 dec. 2021Publicerad: 09 dec. 2021

Stockholms Handelskammare menar i en rapport att Life Science-branschen måste bli bättre på att förklara vad Life Science är.

ANNONS
ANNONS

I rapporten Livsviktigt för huvudstaden menar Stockholms Handelskammare att om Stockholmsregionen ska bli en av världens fem ledande Life Science-regioner behöver man satsa mer på företagsinitierad forskning, locka hit utländska talanger samt se över skattefrågor och bostadsmarknaden. Enligt rapportförfattaren måste branschen också bli bättre på att förklara vad Life Science är.

I Stockholm–Uppsala-regionen finns det fler är 1 500 Life Science-bolag som sammanlagt sysselsätter 21 000 människor och varje år omsätter 120 miljarder kronor. Därutöver ger varje jobb inom Life Science även upphov till ytterligare tre arbeten inom övrigt näringsliv, det slår Stockholms Handelskammare fast i sin rapport.

Sektorn innefattar mycket

Stockholms Life Science-sektor inbegriper mycket, exempelvis start-up-bolag, akademisk grundforskning, utveckling av läkemedel samt medicinteknik och storskalig industriproduktion. Branschen genererar totalt 84 000 arbetstillfällen, med sådant som kongresser, mässor internationella utbyten samt forskning, och har således en stor betydelse i regionen.

Stockholms handelskammare tycker att det är en positiv utgångspunkt men varnar ändå för att det finns flera problem som behöver lösas och Stockholm ska uppnå sitt mål om att bli en av världens fem ledande regioner för Life Science till år 2025. Ett av problemen är att det är svårt att attrahera utländska talanger.

Skatterna och bostadsmarknaden hindrar

Ett hinder är skatterna och i sin rapport pekar Handelskammaren på att Life Science-bolagen verkar på en tuff internationell marknad som konkurrerar om talangerna.

“Det behövs ett helhetsperspektiv på detta. Vi vill peka på att om Stockholm som region och Sverige som nation ska bli mer globalt konkurrenskraftig handlar det om alla områden, och det innefattar förstås även skatteområdet, säger Håkan Tribell, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, till Life-time.

Ett annat hinder som Handelskammaren tar upp i sin rapport är bostadsmarknaden.

ANNONS

“Bostadsmarknaden är ett problem som får stora konsekvenser för hela regionens arbetsmarknad. Det vi tar upp handlar inte bara om att försöka lösa bostadssituationen för toppforskare, eftersom bostadsmarknaden i Stockholm är så dysfunktionell så påverkar det alla marknader, inklusive denna viktiga bransch, säger Håkan Tribell till Life-time.

I rapporten pekar Handelskammaren även på att det behöver bli enklare att genomföra företagsinitierade kliniska prövningar i hälso- och sjukvården. Det skulle göra den svenska Life Science-marknaden attraktivare för etableringar och investeringar menar Handelskammaren.

Läs mer: Rapport: Life science “juvel” i huvudstadsregionen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS