Dagens PS

Så kan rött ljus påverka din sömn

Vissa hävdar att bestrålning med rött ljus är bra för sömnen, men experter håller inte med. 
Vissa hävdar att bestrålning med rött ljus är bra för sömnen, men experter håller inte med. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023

Trots få och små studier hävdar vissa att bestrålning med rött ljus är bra för sömnen, men experter håller inte med. 

ANNONS
ANNONS

Det har visat sig att bestrålning med rött ljus kan vara bra för smärtbehandling, hudens hälsa, sårläkning och hårväxt hos personer med alopeci, vissa har även hävdat att det hjälper sömnen, det skriver CNN.

Vår inre klocka reglerar dygnsrytmen

Vår dygnsrytm regleras av kroppens inre klocka som styr sömn och vakenhet och reagerar på ljus, som signalerar att vi ska vakna, och på mörker, som signalerar att vi ska somna.

Raj Dasgupta, docent i klinisk medicin vid University of Southern Californias Keck School of Medicine förklarar att ljus är det viktigaste för att träna vår dygnsrytm till ett dygn på 24 timmar.

“Och ljus har många, många olika våglängder. Det är därför, när vi talar om blått ljus eller rött ljus, talar vi inte om en rödfärgad glödlampa. Det är ljusets våglängd”, säger han till CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Det blå ljuset

Vi är mest känsliga för ljus med blå våglängd, det är den typen av ljus som våra telefon-, dator, och tv-skärmar, och solen, sänder ut.

Blått ljus har visat sig hejda frisättningen av sömnhormonet malatonin. Raj Dasgupta påpekar att vi under dagen så klart vill ha det blå ljuset så att melatonin inte frisätts när vi ska vara vakna.

Han berättar att hypotesen bakom forskningen om ljus med röd våglängd, som finns i den motsatta änden av spektrumet, är att det kan främja frisättningen av melatonin.

ANNONS

Finns bara några studier

Det finns dock bara några få studier med friska studiedeltagare om rött ljus och sömn och de flesta är små med 10 till 30 deltagare, dessutom har bara ett par av studierna funnit ett sådant samband.

Forskare i Kina bedömde i en studie 2012 effekten av rödljusterapi på sömnkvaliteten och prestationsuthålligheten hos 20 kvinnliga basketspelare.

Hälften av studiedeltagarna fick helkroppsbestrålning med rött ljus i 30 minuter och hälften fick ingen ljusbehandling.

Forskarna fann att de som behandlats med rött ljus hade större förbättringar i melatononnivån och sömnen än placebogruppen.

För liten för att bevisa

Studien visade en förbättring av sömnen, men den är så liten att den inte utgör ett bevis. Andra studier har funnit en helt annan effekt av rött ljus.

“Vi har visat att du faktiskt kan varna hjärnan genom att utsätta människor för det där mättade röda ljuset”, säger Mariana Figueiro, till CNN.

Hon är chef för Mount Sinai Light and Health Research Center och professor vid avdelningen för befolkningshälsovetenskap och politik vid Icahn School of Medicine vid Mount Sinai i New York.

ANNONS

Studie om sömntröghet

År 2019 ledde hon en studie på 30 vuxna, som undersökte om rött ljus kan minska sömntröghet. 

Sömntröghet är en dygnsrytm som påverkar minne, humör, reaktionstid och vakenhet när man vaknar, under den här perioden har vissa försämrad prestationsförmåga och känner sig snurriga.

Effekterna av sömntröghet avtar oftast efter 15 till 60 minuter, men de kan vara i upp till några timmar.

I studien samlade Mariana Figueiro och hennes kollegor in data om deltagarnas självrapporterade sömnighet samt auditiv prestanda och kortisolnivåer tre fredagskvällar i rad.

Forskarna fann att när rött ljus levererades genom slutna ägon när deltagarna sov minskade deras sömntröghet när de vaknade.

Kan framkalla vakenhet

Mariana Figueiro har även gjort två andra små studier där man funnit att rött ljus kan framkalla vakenhet.

“Jag skulle inte göra påståendet att främjar sömn”, säger hon till CNN.

ANNONS

Hon tror att de som framhåller att rött ljus är bra för sömnen troligtvis har blandat ihop det röda ljusets låga tendens att hindra frisättningen av melatonin med förbättring av sömn, men det är enligt henne inte samma sak.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Ökning av LED-belysning i Europa skadar hälsan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS