Dagens PS

Så kan kosten påverka din sömn

Forskning om sambandet mellan kost, sömn och hälsa visar att kosten påverkar vår sömn
Forskning om sambandet mellan kost, sömn och hälsa visar att kosten påverkar vår sömn. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 maj 2023Publicerad: 04 maj 2023

För dig som inte får tillräckligt med sömn är kosten en viktig men ofta bortglömd orsak, det visar studier om kostens påverkan på vår sömn.

ANNONS
ANNONS

Marie Pierre St Onge forskar om sambanden mellan kost, sömn och hälsa, fram till 2014 fokuserade hennes labb på att undersöka hur för lite sömn påverkar fetma, det skriver Big Think.

Vi blir hungrigare av mindre sömn

Forskningen visade att om sömnen minskade med cirka fyra timmar per natt under fyra nätter ledde det till ökat ätande med cirka 300 kalorier per dag, vilket ungefär motsvarar en cheesburgare på Mc Donalds.

Forskarna fann att det berodde på ökad aktivitet i hjärnans belöningscentra som är specifika för mat ihop med förändringar i hormoner som kontrollerar mättnadskänslor.

Människor som sover mindre känner sig helt enkelt hungrigare och tenderar att vilja ha mat som innehåller mycket socker och fett.

ANNONS

Senaste nytt

Hur sömnen påverkas av kosten

År 2014 frågade den grupp av forskare som ger rekommendationer om vad amerikaner bör äta Marie Pierre St Onge hur kosten påverkar sömnen och hon tyckte att frågan var intressant.

Det är också en väldigt viktig fråga. Ungefär 35 procent av amerikanerna sover mindre än de 7 timmar som rekommenderas, 10 till 30 procent lider av en sömnstörning, som sömnapné eller sömnlöshet.

I Sverige är siffrorna liknande, en tredjedel av svenskarna anser enligt forkhälsoundersökningar att de har sömnproblem och var tionde svensks sömnproblem är så allvarliga att de har sömnlöshet, detta enligt Karolinska Institutet 2016.

ANNONS

För lite sömn ger många problem

Att sova för lite förknippas med många olika problem, från psykiska tillstånd till kroniska sjukdomar som hjärt- kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Men, för att få bättre och mer sömn räcker det inte att gå och lägga sig tidigare, det har visat sig att kosten är en ganska okänd, men bidragande orsak till bra eller dålig sömn.

Människor kan ofta peka ut mat eller drycker som ger till sämre sömn, exempelvis att dricka kaffe sent på dagen eller att äta en stor måltid precis innan man lägger sig.

Det är dock inte lika lätt att märka hur hälsosamma val under hela dagen kan påverka sömnen positivt.

Medelhavskost bra för sömnen

Marie Pierre St Onges och hennes kollegors studier de senaste sju åren har visat att en kost med mer fibrer och mindre mättat fett och socker ger mindre störd sömn.

Medelhavskost som är rik på frukt och grönsaker, baljväxter, nötter, fullkorn och olivolja och innehåller låga mängder rött och bearbetat kött och feta mejeriprodukter har visat sig vara särskilt bra.

I Marie Pierre St Onges forskning hade de som följde denna diet 1,4 gånger större chans att få en god natts sömn och de hade 35 procent lägre benägenhet att drabbas av sömnlöshet.

ANNONS

Malatoninrika livsmedel kan påverka

Det beror delvis på att proteinrika livsmedel som nötter, frön, fågel, fisk och ägg innehåller aminosyran tryptofan, från vilken sömnhormonet malatonin produceras i hjärnan.

Andra livsmedel, som tomater, ananas, bananer, syrliga körsbär, äpplen, vegetabiliska oljor, nötter och animaliska produkter innehåller själva melatonin.

I växter fungerar melatonin som en antioxidant som förhindrar skador, men hos djur och människor reglerar det sömnen.

Att äta melatoninrika livsmedel kan öka dina egna melatoninnivåer, men forskningen kring detta är knapp.

Marie Pierre St Onges forskning tyder på att kostens påverkan på sömnen kan vara lika kraftfull, eller kraftfullare, som övningar i mindfullness, exempelvis meditation.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Sömnproblem ökar risken för stroke

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS