Tack vare dess hälsoeffekter har tillskott av K-vitamin blivit allt mer populärt, framför allt hos äldre personer.
Så kan K-vitamin förbättra hälsan vid åldrande
Mest läst i kategorin
Alla nyfödda rekommenderas att få en spruta med K-vitamin för att motverka underskott. Men tillskott av ämnet har också visat sig särskilt bra för att förebygga åldersrelaterade tillstånd som benskörhet och hjärt-kärlsjukdom.
“K-vitamin är fettlöslig, vilket betyder att kroppen lagrar ämnet i fettvävnaden och i levern”, berättar primärvårdsläkaren Heather Viola för Fortune.
Hjälper blodet koagulera
Vitaminet är mest känt för att hjälpa blodet koagulera ordentligt, vilket är en process som förhindrar kroppen att förblöda från ett sår.
Utöver ökad koagulering behöver kroppen K-vitamin för att bibehålla starka ben.
Läs mer: Ny studie finner samband mellan sömn och demens
“Personer med höga nivåer av K-vitamin i kroppen har större bentäthet, medan låga nivåer av K-vitamin har påträffats hos de som lider av benskörhet”, säger Viola.
Senaste nytt
Kan bromsa alzheimers
Studier pekar mot att K-vitamin skulle kunna förebygga och behandla tillstånd som kranskärlssjukdom och cancer. Behandlingar med ämnet kan också begränsa cancercellers tillväxt och minska risken för prostata- och lungcancer.
“Personer som har problem med gallblåsan, cystisk fibros, celiaki och Chrons sjukdom skulle kunna dra nytta av att få tillskott på K-vitamin”, säger Viola.
Forskning gjord på råttor pekar också mot en inbromsning alzheimers – dock krävs fler studier för att fastställa kopplingen till just K-vitamin.
Läs mer: Misstaget många gör med kylskåpet – gör du det?
Så mycket behövs
Vuxna män från 19 år rekommenderas att få i sig 120 mikrogram K-vitamin om dagen, medan den rekommenderade mängden för kvinnor ligger på 90 mikrogram om dagen.
Det finns tre sorters K-vitamin: K1, K2 och K3. K1-vitamin är den enda formen som finns tillgänglig som kosttillskott.
Så länge som man äter en hälsosam diet får man i sig tillräckligt av vitaminet, men det finns inga tecken på skadliga bieffekter av ett högre dagsintag av ämnet.
Mat rik på K1-vitamin
- Spenat
- Broccoli
- Isbergssallad
- Olja från sojaböna och raps
- Bladgrönsaker
Mat rik på K2-vitamin
- Helfettrika mejeriprodukter
- Gris
- Fågel
- Fermenterad mat
Läs mer:
Covidpandemin kan ha försvagat 50-plussarnas hjärnor
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.