Efter samvaro och festligheter under jul och nyår känner många sig lite nere i mörka, kalla januari och drabbas av dåligt humör, trötthet och brist på motivation.
Så här överlever du januarideppet
Årets mest deprimerande dag kallas på engelska för Blue Monday och är traditionellt den tredje måndagen i januari när de flesta återgår till jobbet efter alla helger. I år inföll den den 16 januari.
Blue Monday ska inte förväxlas med blåmåndagen, som är vad fastlagens andra dag kallas. Den inföll i år den 20 januari.
Högsäsong för årtidsbunden depression
I år har Blue Monday fått en ny innebörd eftersom många på grund av ekonomiska svårigheter upplever ökad stress och osäkerhet.
Januari är dessutom högsäsong för årstidsbunden depression, eller Seasonal Affective Disorder, SAD, som kan ge allvarliga depressiva episoder under årets mörkaste månader.
Men, i stället för att sjunka in i januarideppen kan vi lära oss att hantera den. Matthew Gill, Regional direktör för psykologitjänster på Cygnet Health Care ger tips på hur du kan starta 2023 på bästa sätt.
Senaste nytt
Normalt att deppa i januari
Först och främst är det viktigt att förstå att det är normalt att känna sig nere, det finns biologiska anledningar till varför många saknar energi i januari.
Många har liknande känslor och det hjälper att veta att det är naturligt. Se till att få så mycket dagsljus du kan eftersom avsaknaden av dagsljus är en av anledningarna till januaridepp.
Gå ut och rör på dig
Solljus kan få dig att må bättre och även hjälpa till att reglera din sömncykel, naturligt dagsljus ökar serotoninnivåerna i hjärnan, något som associeras med bättre sinnesstämning.
Det är också viktigt att ha god kondition och vara aktiv. Regelbunden motion har visat sig minska stress, öka självkänslan och lindra på depressiva tendenser.
Träning frigör endorfiner
Träning frigör endorfiner som ger kroppen en lyckokänsla, det gäller all form av träning, även lättare aktiviteter som joggning, yoga eller en lunchpromenad.
En del människor känner sig deppiga i januari på grund av sina orealistiska nyårslöften som de inte kan uppfylla. Det är bra att ge nyårslöften om att förbättra sig själv, men se till att det är sådant du kan hålla och undvik sådant som du inte kan uppnå.
Ät nyttig mat
Under årets kalla månader är det normalt att vilja äta tyngre och fetare mat, men, tänk på att för mycket socker inte bara är ohälsosamt, det orsakar även trötthet och skapar sug efter mer mat.
Du kan förbättra ditt mående genom att äta hälsosamt, ät en en varierad kost som ger dig energi och förbättrar ditt humör. Balansera ditt sug efter kolhydrater som potatis och pasta med mycket färsk frukt och grönsaker.
Viktigt med god sömn
Dålig sömn påverkar din mentala hälsa och kan göra dig irriterad, orolig och nervös, mellan sju och nio timmars sömn per natt brukar rekommenderas.
Försök att reducera din skärmtid på kvällen så att din hjärna kan varva ned och förbereda sig för sömn.
Var kreativ och lär dig något
Att vara kreativ och lära sig nya saker är ett bra sätt att öka sitt självförtroende och känslan av att ha åstadskommit någonting.
Studier visar att stressnivåerna sjunker och vi upplever färre symptom på depression när vi är kreativa.
Tänk positivt
Försök börja varje dag med en positiv tanke, ett minne eller ett citat som ger dig en positiv start på dagen, och påminn dig om det under dagen.
Fokusera på det som är positivt, oavsett hur litet det är, du kan exempelvis vara tacksam för att du sovit gott eller gjort klart ditt jobb i tid. Värdesätt små vinster och fira dina prestationer.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: SSRI kan ge känslomässig avtrubbning
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.