Hör du till dem som gärna ligger kvar och drar dig i sängen, somnar om och snoozar en stund? Så bra är det för dig – egentligen.
Så bra är det att snooza – egentligen
Mest läst i kategorin
Många av oss vill gärna ligga kvar i sängen och somna om när klockan ringer på morgonen.
Men snoozefunktionen, som har funnits i väckarklockor och mobiltelefoner i flera decennier, påstås ofta ha negativa effekter på sömnen och hjärnan.
Oroa dig inte – det finns ännu inget vetenskapligt underlag för dessa påståenden.
Däremot har forskare vid Stockholms universitet kunnat påvisa positiva effekter för den som snoozar.
Har undersökt hur bra det är att snooza
Stockholms universitet har i en studie undersökt vilka effekter som detta har på sömn, humör, sömnighet och mental förmåga.
“Våra resultat visar att de som snoozar generellt sover lite kortare tid och i högre utsträckning upplever dåsighet på morgonen jämfört med dem som aldrig snoozar”, säger Tina Sundelin, forskare vid Stockholms universitet och huvudansvarig för studierna.
Däremot kunde forskarna inte se några negativa effekter på varken morgontrötthet eller humör, eller störningar på nattsömnens kvalitet.
Läs även: Åtta myter kring träning, kost och sömn
Kan ge positiva effekter
Snarare visade studien att snoozning kan ge positiva effekter.
Forskarna hade låtit 31 regelbundna snoozare vid två tillfällen sova i Stockholm universitets sömnlabb, så att sömnen kunde mätas i detalj.
Den ena morgonen fick de vakna genom att snooza i 30 minuter och den andra morgonen fick de vakna direkt när klockan ringde, utan att snooza.
Det visade sig att sömnen knappt påverkades när deltagarna fick sova en liten stund till. De slapp också vakna ur djupsömn och presterade bättre på kognitiva tester.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.