Dagens PS

Ryggmärgen kan lära sig och minnas

En människas ryggrad. En ny studie visar att ryggmärgen både kan lära sig och minnas vad den lärt sig, utan att hjärnan på något sätt är involverad.
En ny studie visar att ryggmärgen både kan lära sig och minnas vad den lärt sig, utan att hjärnan på något sätt är involverad. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Forskare har funnit att ryggmärgen kan skapa egna minnen, helt oberoende av hjärnan, upptäckten utmanar det vi tror oss veta om neurala kretsar utanför hjärnan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan en tid tillbaka har det varit känt att ryggmärgen, utan inblandning från hjärnan, kan initiera reflexrörelser, det skriver Newsweek.

I observationsstudier har forskare till och med sett att ryggmärgen, baserat på tidigare erfarenheter, verkar lära sig att justera rörelser.

Hittills har dock de neurala mekanismer som ligger bakom de observationerna varit ett mysterium.

Visste inte hur

Enligt Aya Takeoka, forskare vid Riken Center for Brain Science i Japan, ses ofta inlärning och minne uteslutande som funktioner i hjärnan.

“Även om forskare i mer än ett sekel vetat att ryggmärgen kan lära sig och anpassa rörelser i frånvaro av input från hjärnan, visste vi inte hur ryggmärgen lär sig och memorerar vad den har lärt sig”, säger hon till Newsweek.

“Att få insikter i den underliggande mekanismen är avgörande om vi vill förstå grunderna för rörelseautomatik hos friska människor och använda denna kunskap för att förbättra återhämtningen efter en ryggmärgsskada”, fortsätter hon till Newsweek.

För att utforska nervcellers roll i reflexiv inlärning började hon och hennes kollegor med att påvisa att ryggmärgens celler kan anpassa sig till sensorisk input när det inte finns några signaler från hjärnan.

Det gjordes i försök på möss som bekräftade att ryggmärgen kunde lära sig och även komma ihåg vad den lärt sig nästa dag, oberoende av hjärnan.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Arbetsfördelning mellan celler

Forskarna visste dock inte exakt vilka neurala kretsar som var involverade i inlärningen. För att ta reda på det använde de genetisk modifierade möss.

De genmodifierade mössen hade sex olika uppsättningar av spinala neuroner inaktiverade. Det hjälpte forskarna att avgöra vilka neuroner som var involverade.

När det gäller inlärning och minne bland ryggmärgens neuroner fann forskarna att det verkar finnas en arbetsfördelning mellan inlärningsceller och minnesceller i ryggmärgens neuroner.

Forskarna hoppas att resultaten från deras studie ska hjälpa utvecklingen av rehabiliterande träningsmetoder för personer som återhämtar sig från ryggmärgsskada

Förlamad man kan gå igen med implantat

En medicinteknisk produkt har kunnat hjälpa en förlamad man att gå igen, mer än tio år efter det att han ådrog sig sin ryggmärgsskada.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]