Livmoderhalscancer är en av det allvarligaste cancerformerna – och den vanligaste som drabbar kvinnor i Rwanda. 2019 dog nästan tusen kvinnor i livmodercancer, rapporterar The Guardian.
Rwanda kan bli en av de första att utrota livmoderhalscancer
Om livmodercancer upptäcks i tid kan man ofta bota sjukdomen. I Rwanda pågår en aktiv kampanj för att informera kvinnor runtom i landet om sjukdomen. Sjukvårdspersonal knackar dörr och pratar med kvinnor som ännu inte har vaccinerats om betydelsen av att låta testa sig.
Livmodercancer kan botas
“Vi vet att livmoderhalscancer kan förebyggas, men också botas om det upptäcks i tid” berättar Dr Prinsessan Nothemba Simelela för The Guardian. Hon är biträdande generaldirektör för familje- och kvinnohälsa på WHO.
“Kvinnor fortsätter att dö i onödan av denna cancer.”
Livmoderhalscancer är den största bördan i Afrika, enligt dr Simelela. Det största problemet är att det inte finns en väl fungerande vårdstruktur med möjlighet att testa kvinnor för livmodercancer i många delar av Afrika.
Strategier för att bekämpa sjukdomen
Världshälsoorganisationen har under längre tid studerat sjukdomens spridning och försökt få till en gemensam strategi för flera afrikanska länder att bekämpa livmoderhalscancer. För att lyckas med detta måste varje land komma ner i ett så lågt sjukdomstal som fyra per 100 000 kvinnor.
2011 blev Rwanda det första afrikanska landet att införa en nationell HPV-vaccinationskampanj, som erbjuder vacciner till alla 12-åriga flickor i skolor. Sedan det började har programmet konsekvent uppnått över 90 procent täckning. Mer än 1,2 miljoner flickor och kvinnor har blivit helt vaccinerade med två doser.
Kostnaderna hade varit lägre om sjukdomen också drabbade män
Det har visat sig vara dyrt att förebygga och behandla livmoderhalscancer, vilket bidragit till att Rwanda under så lång tid legat efter med detta. Dr Nothemba Simelela tror inte att kostnaderna hade varit lika höga om sjukdomen också drabbat män.
“Jag tror att om det här var en cancer som drabbade män på det sätt det gör kvinnor, skulle vi ha ett annat samtal”, säger hon.
“Förespråkande och allokering av resurser skulle vara ett helt annat bollspel.”
Läs även HPV-vaccin minskar livmoderhalscancer med 87 procent