Dagens PS

Robot förbättrar kirurgi med magneter

Den kirurgiska roboten MARS flyttar organ inne i kroppen men hjälp av magneter
Den kirurgiska roboten MARS flyttar organ inne i kroppen men hjälp av magneter. (Foto: Levita Magnetics)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 dec. 2023Publicerad: 11 dec. 2023

En kirurgisk robot flyttar organ inne i kroppen med hjälp av magneter, tanken är att den ska hjälpa kirurger att operera bättre och snabbare.

ANNONS
ANNONS

Förra veckan användes för första gången en kirurgisk robot som flyttar organ med magneter internationellt, när den avlägsnade en gallblåsa på ett offentligt sjukhus i Chile, det rapporterar Reuters.

Roboten kallas MARS och företaget bakom den, amerikanska Levita Magnetics, säger att tekniken kan snabba på operationer och minska patienters återhämtningstid.

“Vi vill göra kirurger mer effektiva och stärka dem med teknik”, säger bolagets grundare, kirurgen Alberto Rodriguez Navarro till Reuters.

USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkände MARS i september i år och robotens första kommersiella kirurgiska ingrepp gjordes i oktober, vid Cleveland Clinic i Ohio.

Stor klinisk fördel

MARS fungerar genom att en liten magnet fästs på ett organ, starka magneter på robotarmar kan sedan flytta organet. Roboten kan hjälpa till med kirurgi på ett par sätt.

“Vår magnetteknik sätter en kirurgisk klämma inne i operationshålet och använder en utvändig magnet som gör att vi kan minska antalet snitt vi behöver göra på patienten”, säger Alberto Rodriguez Navarro till Reuters.

Han tillägger att det är en stor klinisk fördel eftersom det minskar snitt, smärta, rehabiliteringstid och operationsärr.

ANNONS

Senaste nytt

Fler operationer

ANNONS

Det andra sättet som roboten hjälper till är, enligt Alberto Rodriguez Navarro, att den ger kirurgen kontroll över kameran, vilket förbättrar visualiseringen och gör den stabilare.

“Att se är allt inom kirurgi”, förklarar han för Reuters.

Alberto Rodriguez Navarro hoppas att roboten ska hjälpa kirurger göra bättre och fler operationer.

Han säger att tanken med tekniken är att kirurger ska kunna utföra fler operationer per dag, på fler patienter. Målet är att fördubbla antalet operationer ett läkarteam kan utföra.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Forskare har skapat ett robotfinger med mänsklig hud Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]