Dagens PS

Riskkapitalister investerar i psykedeliska läkemedel

Nu ser både riskkapitalister och forskare psykadeliska läkemedel, exempelvis psilocybin, som finns i svampar, som universalmedel mot en mängd åkommor
Nu ser både riskkapitalister och forskare psykadeliska läkemedel, exempelvis psilocybin, som finns i svampar, som universalmedel mot en mängd åkommor. (Foto: Pixabay)  
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 04 jan. 2022

Opioidläkemedel har lett till en våg av missbruk, vi måsta vara försiktiga så att samma sak inte händer med psykadeliska läkemedel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Opioider är bland de äldsta läkemedlen, men en våg av missbruk och överdoser har gjort att tillsynsmyndigheter slagit mot den legala användningen. Nu ser man till en my klass av läkemedel som förmodas göra underverk. Dessa läkemedel är, liksom opioider, sedan länge favoriter, nämligen psykedelika. Det skriver The Guardian.

En av dessa nya läkemedels egenskaper är förmågan att behandla missbruk. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett det centralstimulerande amfetaminpreparatet MDMA och psilocybin, som bland annat finns i svampar, accelererade godkännandeprocesser för behandling av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, och behandlingsresistent depression.

Hyllas som universalmedel

MDMA-assisterad behandling av PTSD befinner sig i kliniska studier och kan bli godkända av FDA redan år 2023. Forskare och nybildade företag vill studera och patentera användande av psykadeliska läkemedel för behandling av sådant som PTSD, depression, ångest och missbruk, men även för behandling av Alzheimers sjukdom, huvudvärk, fibromyalgi, traumatisk hjärnskada och kognitiv funktionsnedsättning i samband med schizofreni.

Opioider förtalas och är svåra att komma över på laglig väg, även för behandling av akut smärta i livets slutskede, medan psykedelika är på modet bland riskkapitalister och läkemedelsforskare och hyllas som universalmedel mot sådant som depression, ångest, apati, ensamhet och otillräcklig produktivitet på jobbet, skriver The Guardian.

Vill ta hem vinster

Några av de organisationer som forskar och propagerar för psykedelika är ideella, men en del handlas på Nasdaq och är ivriga att ta hem vinster genom användande av immaterialrätt. De skapar syntetiska versioner av växtläkemedel som har använts i århundraden.

Alla inom den växande industrin med psykadeliska läkemedel nöjer sig inte med att kommodifiera själva drogerna utan försöker även dra nytta av simpla, redan kända tekniker, skriver The Guardian.

Faror med överanvändning

ANNONS

Compass Pathways, som får finansiering av Peter Thiel, ansökte exempelvis år 2020 om ett patent för metoder som att ge psilocybinassisterad terapi i ett rum med dämpade färger, mjuka möbler och ett ljudsystem med en terapeut som ger lugnande fysisk kontakt på handen, axeln eller armen.

Problemen med opioidläkemedel visar att profitbaserade motiv bakom läkemedel kan skapa många faror som överanvändning, ockerpriser och sämre valfrihet för patienter. Vi måste vara försiktiga så vi inte upprepar samma misstag med psykedelika, skriver The Guardian.

Läs mer: Psykadeliska läkemedel på uppgång

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]