Nu granskar Riksrevisionen statens tillsyn över apotek och övrig handel med receptbelagda och receptfria läkemedel.
Riksrevisionen granskar statens tillsyn av handel med läkemedel
Apoteksmarknaden omsätter väldigt mycket pengar och läkemedelssubventionerna är en stor kostnad för staten och regionerna. Staten bedriver tillsyn på området, som omfattar risker för bristande patient- och konsumentsäkerhet samt risker för fel användning av läkemedelssubventionen.
Ansvaret för tillsynen delas av tre myndigheter och en ytterligare myndighet ansvarar för de register som ger underlag för tillsynen.
Läkemedelshandel innebär vissa risker
Hantering och handel med läkemedel innebär ibland risker för patienter och konsumenter och felaktig användning av läkemedel är en vanlig anledning till skador som leder tills stora kostnader för hälso- och sjukvården, därför är tillsynen av hur läkemedel säljs och hanteras viktig.
Dessutom har läkemedelssubventionerna ibland använts på ett felaktigt sätt, varför Riksrevisionen nu granskar statens tillsyn över öppenvårdsapotek, partihandel med läkemedel och försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek.
Fler aktörer ger nya utmaningar
“Omregleringen av apoteksmarknaden ägde rum för drygt tio år sedan. Fler aktörer på marknaden innebär nya utmaningar för den statliga tillsynen”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
Granskningen ska ta reda på om statens tillsyn är effektiv, även regeringens styrning på området kommer ingå i granskningen. Resultaten från granskningen ska sammanställas i en rapport med preliminärt publiceringsdatum i maj 2022.
Läs mer: Sveriges Life Science-bransch ska kartläggas
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.