I en nödsituation kan det vara svårt att få kontakt med SOS Alarm på nödnumret 112, därför ska nu Riksrevisionen se över verksamheten.
Riksrevisionen granskar SOS Alarm
Det är enormt viktigt att människor snabbt och enkelt kan få hjälp i en nödsituation och nå SOS Alarm via nödnumret 112.
Inte uppnått målet sedan 2013
SOS Alarm har ett statligt uppdrag att ta emot och besvara samtal på nödnumret, målet är att svarstiden ska vara i genomsnitt åtta sekunder.
Det målet har dock inte uppnåtts en enda gång sedan 2013 och ibland kan svarstiderna vara så långa att det kan få allvarliga konsekvenser för dem som söker hjälp.
Senaste nytt
Granska om verksamheten är effektiv
Aktiebolaget SOS Alarm ägs till 50 procent av staten och till 50 procent av Sveriges Kommuner och Regioner.
Riksrevisionen ska nu granska om SOS Alarm och staten ser till att nödnumret 112 sköts på ett effektivt sätt.
“SOS Alarms uppdrag att leverera 112-tjänsten är ett samhällsuppdrag som kräver en samordnad och sammanhållen larmbehandling. De långvariga problemen med bristande måluppfyllelse gör att vi vill titta närmare på om verksamheten är effektiv”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
Även problem med vidarekoppling
Förutom att svarstiden på nödnumret inte uppnås, har det också förekommit problem i samband med vidarekoppling av samtal till ambulans, polis eller räddningstjänst.
Riksrevisionen ska med sin granskning ta reda på om staten och SOS Alarm behandlar nödnumret effektivt, bland annat ska fokus ligga på om hjälpsökande i hela Sverige snabbt kan komma i kontakt med rätt hjälp.
Ska vara klart i december 2023
Resultatet av granskningen ska sammanställas i en rapport som preliminärt planeras att publiceras i december 2023.
Dagens Medicin skrev i december 2022 om att många regioner väljer att överge SOS Alarms tjänster och helt eller delvis själva ta över driften av sina larmcentraler.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Riksrevisionens kritik: 55 miljarder borta ur budgeten
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.