Dagens PS

Resistenta bakterier allt farligare – äldre drabbas värst

Antibiotikaresistens drabbar äldre värst
Miljontals kommer att dö till följd av resistenta bakterier om vi inte gör något åt saken. Äldre kommer att drabbas klart värst. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Resistenta bakterier har länge varit ett problem som orsakar mycket svårbehandlade infektioner. Tyvärr är det fortfarande ett växande problem – och om 25 år tror man att det skördar 70 procent fler liv än det gör i dag.

ANNONS
ANNONS

En ny studie visar att dödsfallen som går att knyta direkt till resistenta bakterier kommer att öka kraftigt. Sammantaget under de kommande 25 åren beräknar man att det kommer att orsaka omkring 39 miljoner dödsfall, rapporterar CNN.

Ett dystert jämförelsetal är att COVID hittills har skördat 7 miljoner offer.

WHO har listat antibiotikaresistens som “ett av de ledande globala hälsohoten” och det drivs på av en fel- och överanvändning av antibiotika – vilket i förlängningen påskyndar utvecklingen av resistens.

Nya studien: Resistenta bakterier blir värre

Den nya studien visar att antibiotikaresistensen kommer att bli vanligare och att konsekvenserna blir värre.

“Vi förväntar oss att det kommer att bli värre” sa doktor Chris Murray, vid universitetet i Washington till CNN. “Vi behöver rikta mer uppmärksamhet på ny antibiotika och ett sätt att hantera antibiotika så att vi kan möta det här stora och växande problemet.

ANNONS

Senaste nytt

Orättvist utfall – äldre drabbas värst

Studien visar också att utfallet av utvecklingen är mycket orättvist – det slår inte lika hårt mot alla. Genom att analysera en nästa obegripligt stor datamängd, 520 miljoner individuella fall, har man tagit fram prognoser över hur de resistenta bakterierna kommer att drabba oss i framtiden.

Det slår redan i dag hårdast mot äldre. Bland barn och unga är dödsfallen ovanligare än för genomsnittet. Men bland de över 70 är risken att dö vid en infektion istället 80 procent högre.

ANNONS

Det beror bland annat på att kroppen blir känsligare för allvarliga infektioner med åldern.

Om vi inte gör något så kommer nästan 2 miljoner personer att dö till följd av infektioner av resistenta bakterier.

Studien visar även att om man lyckas möta problemet genom att korrigera hur vi använder antibiotika så kan miljontals liv räddas under de kommande decennierna.

Mer hoppfullt om vi agerar mot resistenta bakterier

Ett alternativ till antibiotika är en av de mest lovande ljusglimtarna för den som räds de resistenta bakterierna. Behandlingsformen kallas fagterapi, och använder sig av ett virus som ger sig på och slår ut bakterier.

Det används typiskt sett ihop med antibiotika och bidrar till en kraftigt minskad antibiotikaanvändning. Men det finns mycket utveckling kvar på det medicinska området.

“Det finns hopp på horisonten”, säger Steffanie Strathdee, läkare och forskare inom global hälsa vid University of California i San Diego och fortsätter: “Om vi skalar upp den här typen av behandlingar och ändrar hur vi använder antibiotika så kan vi minska antalet dödsfall drastiskt i framtiden.”

Läs även: Forskarnas larm: Covid kan orsaka demens. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS