Dagens PS

Det hotar sänka den förväntade livslängden

Läkemedel. En ny rapport visar att när bakterier, parasiter, svampar och virus utvecklar resistens mot de läkemedel som ska bekämpa dem hotas den globala livslängden
En ny rapport visar att när bakterier, parasiter, svampar och virus utvecklar resistens mot de läkemedel som ska bekämpa dem hotas den globala livslängden. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

En grupp internationella ledare för politik, folkhälsa och biomedicin varnar nu för något som både kan hota människoliv och utlösa ekonomiska förluster.

ANNONS
ANNONS

Den globala livslängden riskerar att sänkas med nästan två år till 2035, det visar en ny rapport från Global Leaders Group, GLG, skriver Fortune.

Hotande resistens

Antimikrobiell resistens är när vissa mikrober överlever de läkemedel som tagits fram för att bekämpa dem uppstår.

Enligt GLG:s nya rapport om antimikrobiell resistens, är denna resistens på väg att sänka den globala livslängden med 1,8 år och med hela 2,5 år i låg- och medelinkomstländer.

Bakterier, parasiter, svampar och virus kan orsaka infektioner hos växter, djur och människor och de kan utvecklas till att inte längre svara på antimikrobiella läkemedel som svampdödande medel, antiparasiter, antivirala medel och antibiotika.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Effekten på ekonomin

Antimikrobiell resistens, AMR, kan också få katastrofal effekt på ekonomin och rapporten beräknar årliga förluster på totalt 855 miljarder dollar, drygt 9 337 miljarder kronor, fram till 2035.

Sjukvårdskostnaderna för att behandla resistenta bakterieinfektioner står för cirka 412 miljarder dollar, drygt 4 499 miljarder kronor.

Resten, 443 miljarder dollar, drygt 4 728 miljarder kronor, är kostnader för produktivitetsförluster och lägre deltagande i arbetskraften på grund av ökad sjuk- och dödlighet.

ANNONS

FN-möte om resistens

Rapporten uppmanar FN:s medlemsländer att mildra den globala hälsorisken, vilket enligt ett pressmeddelande från GLG inkluderar att säkra finansiering “för att tackla den krympande forsknings- och utvecklingspipelinen för nya antibiotika”.

I september ska FN:s generalförsamling samlas till sitt andra möte om antimikrobiell resistens, det första hölls för åtta år sedan.

“Vi har verktygen för att mildra AMR-krisen och dessa data pekar på en förödande framtid om vi inte vidtar djärvare åtgärder nu”, säger Mia Amor Mottley i pressmeddelandet.

Hon är Barbados premiärminister och ordförande för GLG om antimikrobiell resistens.

“Det är därför Global Leaders Group ger rekommendationer och föreslår mål för att driva ett robust globalt svar på AMR och rädda miljontals liv”, fortsätter hon i pressmeddelandet.

FN-rapport: Därför ökar antimikrobiell resistens

Två av de största hoten mot vår hälsa är enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram klimatförändringar och antimikrobiell resistens.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]