En ny undersökning visar att IT-incidenterna i den svenska vården fortsätter att öka, utmaningarna för vårdsektorns IT-avdelningar och säkerhetsteam blir allt större i takt med vårdens digitalisering.
Rapport: Riskabla IT-incidenter i vården ökar
Mest läst i kategorin
Hela 95 procent av IT-ansvariga inom vårdverksamheter uppger i en ny undersökning att de sedan 2021 haft flera datasäkerhetsincidenter.
Mer mobil teknik ger fler säkerhetsrisker
Undersökningen har gjorts av Soti, en leverantör av mobiler och IoT-enheter, det vill säga internetuppkopplade enheter som delar data med andra enheter.
Mer teknik och fler mobila enheter i vården innebär att mer data ska hanteras och lagras, vilket ger en ökad risk för dataintrång och andra säkerhetsproblem.
Rapport om vårdens IT-problem
Soti:s globala sjukvårdsrapport The Technology Lifeline: Kartläggning av digitala framsteg i vården visar på omfattningen av vårdens IT-problem.
Av de tillfrågade svenska IT-ansvariga i vårdsektorn, svarade 95 procent att deras verksamhet sedan 2021 haft minst ett dataintrång, 68 procent hade haft externa intrång, eller överbelastningsattacker.
I undersökningen uppger även 63 procent av de IT-ansvariga i den svenska vården att de haft interna säkerhetsincidenter de senaste två åren.
Enligt Soti:s rapport har dessutom oavsiktliga läckor ökat med 56 procent.
Allvarligare konsekvenser för vården
”Säkerhetsincidenter i vårdsektorn får långt allvarligare konsekvenser än de monetära och rättsliga följderna. Brister det i säkerheten finns risk att känslig patient- och personalinformation läcker ut, dessutom riskerar förtroendet mellan patienter och vårdgivare att urholkas”, säger Stefan Spendrup, Väst- och Nordeuropachef på Soti i ett pressmeddelande.
Inom vården tas hela tiden fler enheter och ny teknik i bruk och 43 procent av de IT-ansvariga uppger att uppsättningen av enheter som mobiltelefoner, bärbara och fasta datorer, surfplattor och skrivare de senaste två åren blivit större.
Kan inte upptäcka nya enheter
Av respondenterna uppger 64 procent att de inte kan upptäcka när nya enheter kopplas till nätverket, få detaljerad information om enhetens status eller ge distanssupport.
”Om inte IT-avdelningen har möjlighet att hantera och kontrollera verksamhetens alla enheter och teknik direkt, ökar risken för datasäkerhetsproblem”, säger Stefan Spendrup i pressmeddelandet.
“Saknar dessutom IT-avdelningen ordentlig överblick och möjlighet till underhåll, kan krånglande enheter och kompatibilitetsproblem ställa till ordentliga problem i kritiska vårdprocesser och leda till att personalen inte kan ge patienterna bästa möjliga vård”, fortsätter han.
Föråldrade system ställer till det
Enligt 29 procent av de IT-ansvariga gör föråldrad teknik inom deras verksamhet att de exponeras för säkerhetsrisker.
Stefan Spendrup säger att vårdsektorn upplever en alarmerande obalans mellan de tekniska framstegen och de resurser som krävs för att hantera och säkra upp nya tekniska enheter.
Han menar att hanteringen av mobila enheter inom vården har blivit mer komplex och att de föråldrade systemen ställer till det, samt att vården behöver robusta och säkra Mobile Device Management, MDM-lösningar.
Han förklarar att sådana lösningar ger ökad insyn, ökad säkerhet och gör att verksamhetens enheter kan hanteras på distans och stängas ned vid säkerhetsincidenter.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Vården missar möjligheterna med digitalisering
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.