Dagens PS

Ny rapport: Nedstängningarna räddade i praktiken inga liv

‹
Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi vid Lunds universitet, är en av författarna till en rapport som konstaterar att nedstängningarna under pandemin knappast räddade några liv. (Foto: TT) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 feb. 2022Publicerad: 06 feb. 2022

Forskare konstaterar i en rapport att de nedstängningar som gjordes i Europa och USA under pandemin faktiskt inte räddade några liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en rapport från Johns Hopkins University i USA konstaterar forskare att de nedstängningar som gjorts på grund av pandemin, knappt har räddat några liv, det rapporterar Dagens Nyheter.

Rapporten är en metaanalys, alltså en genomgång av redan genomförd forskning. Forskarna gick igenom 18 590 studier, av dessa var det endast 24 som nådde upp till forskarnas krav och fick ingå i analysen.

Obetydlig effekt

En av forskarna som varit med och skrivit rapporten är Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi vid Lunds universitet. Analysen av de 24 studierna visar att nedstängningar bara hade en obetydlig effekt, eller ingen effekt alls, på dödligheten i covid-19.

“Den effekten beräknade vi till 0,2 procent som ett genomsnitt för de studier som gjorts. Den är alltså inte noll, men den är försumbar. Inte minst med tanke på kostnadssidan”, säger han till DN, och förklarar att han menar både ekonomiska, sociala och hälsorelaterade kostnader.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sveriges hantering av covid i världstopp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]