Raffinerade kolhydrater av låg kvalitet, som har bearbetats så att deras naturliga fibrer och mycket av deras näringsvärde inte finns kvar, associeras med sämre attraktionskraft.
Raffinderade kolhydrater gör dig mindre attraktiv
Mest läst i kategorin
Förutom att raffinerade kolhydrater förknippas med försämrad hälsa, som fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, förknippas de även med icke medicinska försämringar, det skriver Newsweek.
En sådan försämring är den upplevda attraktionskraften.
Kopplingen till attraktion
Förattaren till en ny studie, Claire Berticat, forskare vid Frankrikes Institute of Evolutionary Science vid universitetet i Montpellier i Frankrike, säger att hon till en början var fascinerad av den djupgående inverkan våra val av mat har på vår fysiologi.
“Även om effekten av raffinerade kolhydrater på vissa hormoner är väldokumenterade, är det mindre känt att könshormoner också kan påverkas”, säger hon till till Psy Post.
Hon säger att vissa egenskaper, som vårt ansiktes attraktionskraft, påverkas av våra könshormoner.
“Därför var möjligheten att avslöja ett tidigare outforskat samband mellan raffinerad kolhydratkonsumtion och attraktivitet mycket tilltalande”, säger hon vidare till Psy Post.
Attraktionen utvärderades
I studien deltog 104 vuxna män och kvinnor som antingen fick äta en högglykemisk frukost som var rik på raffinerade kolhydrater, eller en lågglykemisk frukost som var rik på oraffinerade fullkorn och protein.
De fick också fylla i ett frågeformulär om sina typiska matvanor för att forskarna skulle förstå hur ofta de vanligtvis år raffinerade kolhydrater.
Genom kontrollerade experiment där deltagarna åt antingen högglykemiska eller lågglykemiska frukostar isolerades de omedelbara effekterna av att konsumera raffinerade kolhydrater.
Två timmar efter att studiedeltagarna ätit frukost ombads en separat grupp frivilliga utvärdera hur attraktiva de upplevde att frukostätarnas ansikten var.
I studien fann forskarna att kronisk konsumtion av raffinerde kolhydrater generellt kunde kopplas till minskad attraktivitet.
“Vi har funnit att konsumtion av raffinerade kolhydrater, oavsett om det är omedelbart eller kroniskt, påverkar ansiktets attraktionskraft,” säger Claire Berticat till Psy Post.
Dessa fynd var oberoende av individernas kroppsmassaindex.
Skillnad för män
Forskarna analyserade även hur ansiktets attraktivitet påverkades av att äta ett högglykemiskt mellanmål på eftermiddagen.
“Vi fann att resultaten skilde sig åt, åtminstone för män, beroende på dagens olika måltider,” säger Claire Berticat, enligt Newsweek.
Kvinnor tenderade enligt studien att finna män mer attraktiva när de hade ätit ett högglykemiskt mellanmål på eftermiddagen.
“Eftermiddagssnacks fyller ett verkligt matbehov för många. Det leder till sänkta plasmaglukos- och insulinnivåer, som motiverar ätande. Män som äter mellanmål med hög glykemisk belastning under denna tid kan verka mer attraktiva på grund av den omedelbara glukosökningen”, säger hon, skriver Newsweek.
För kvinnor var det dock inte så. Forskarna fann en skillnad i hur män och kvinnor svarade på olika måltider.
Claire Berticat menar att eftersom mäns och kvinnors fysik och ämnesomsättning är väldigt olika var skillnaderna inte oväntade.
Inte representativ
Studien har tittat på ett relativt litet urval av vita, heterosexuella individer och är därför inte representativ för alla.
Det är dessutom svårt att separera biologisk attraktivitet från kulturella och sociala stereotyper och förväntningar, men studiens resultat ger ändå en insikt i den omfattande effekt det vi äter har på våra kroppar.
Effekten tros bero på de långsiktiga fysiologiska konsekvenserna av en ihållande hög glykemisk belastning, som hyperinsulinemi, onormalt höga insulinhalter i blodet.
Det kan påverka könshormonnivåerna och därefter påverka sekundära sexuella egenskaper.
Läs mer: Maten som håller dig mätt Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.