Dagens PS

Psykolog: Så hanterar du social ångest på jobbet

Social ångest är den vanligaste ångestproblematiken och ungefär 13 procent av befolkningen beräknas någon gång under sin livstid lida av det.
Social ångest är den vanligaste ångestproblematiken och ungefär 13 procent av befolkningen beräknas någon gång under sin livstid lida av det. (Foto: Ahum)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 maj 2022Publicerad: 19 maj 2022

Nu när vardagen har blivit lite mer normal igen är det många som tycker att det är jobbigt att återvända till arbetsplatsen och det är inte ovanligt att drabbas av social oro och ångest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att ha jobbat hemma i ett par år under pandemin är det nu många som gått tillbaka till gamla vanliga rutiner. För en del är det skönt att vara tillbaka på arbetsplatsen, men för andra kan det väcka ångest och oro.

“Det är helt normalt att känna att det är jobbigt att vara tillbaka bland kollegorna igen. Men får du ofta ångestkänslor och undviker sociala situationer med kollegor eller utanför jobbet, då finns det en risk att det rör sig om social ångest”, säger Ellen Risto, legitimerad psykolog, i ett pressmeddelande.

Vanligaste ångestproblemet

Social ångest är den vanligaste ångestproblematiken och ungefär 13 procent av befolkningen beräknas någon gång under sin livstid lida av social ångest. Ellen Risto berättar att typiska symptom är att hjärtat börjar slå, att svetten börjar rinna och att andningen ökar i tempo.

Social ångest kan delas in i generell social ångest som är kopplad till flera olika sociala situationer, och i specifik social ångest, som är kopplad till en specifik social situation som ofta involverar en prestation.

De flesta söker inte hjälp

“Personer med social ångest känner ofta rädsla av tanken att prata inför en främling. Det bidrar till att mindre än hälften av de som drabbas söker hjälp för sina problem. Men social ångest går inte över av sig själv”, berättar Ellen Risto i pressmeddelandet.

Social ångest kan behandlas med kognitiv beteendeterapi, KBT, som går ut på att förändra beteenden, tankar och känslor, och med psykodynamisk terapi, vars mål är att ge bättre självinsikt, ökad självkännedom och förmåga att lösa inre konflikter.

Att hantera social ångest

ANNONS

Ellen Risto ger fyra tips för hur social ångest kan hanteras. Det första är motion, avslappning och sömn. Motion frigör stämningshöjande hormoner i kroppen och när vi sover återhämtar våra kroppar sig och bearbetar intryck vi samlat på oss under dagen, varför det är viktigt att inte slarva med sömnen.

Hon ger också rådet att utmana sig själv att försöka stanna kvar i sociala situationer som känns svåra, håll ögonkontakt och försök vara i stunden, prata i normal takt.

Ett tredje råd är att försöka identifiera vad det är du är rädd för och vad du gör för att undvika det, samt fundera på hur du skulle vilja hantera sådana situationer.

Sist, men inte minst, ger Ellen Risto rådet att prata med någon. Du behöver stöd och hjälp från någon du litar på för att du ska lyckas förändra ditt beteende.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Undvik att bli stressad när du är ledig

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]