När tarmens B-celler stimuleras av en viss sorts probiotiska bakterier ökar de sin produktion av antikroppar, vilket gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation.
Probiotiska bakterier stimulerar tarmens produktion av antikroppar
Mest läst i kategorin
En ny studie gjord av forskare vid Uppsala universitet i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och SciLifeLab, visar att tarmens B-celler (vita blodkroppar) ökar produktionen av antikroppar när de stimuleras av en särskilt sorts bakterier med hälsofrämjande egenskaper, så kallade probiotiska bakterier, något som i sin tur påverkar tarmens mikroorganismer och leder till att tarmen blir mer motståndskraftig mot inflammation.
Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet och studiens huvudförfattare, menar att det här är betydelsefullt för utvecklingen av nya läkemedel för inflammatoriska tarmsjukdomar och att det även kan öka effekten av vissa cancerbehandlingar.
Immunceller interagerar med tarmens mikroorganismer och det är viktigt för immunsystemets funktion och för effekten av olika läkemedel. Immuncellerna ansamlas i lymfoid vävnad, så kallade Peyerska plack, där exponeras immuncellerna för innehållet i tarmen och samarbetar med tarmens bakterier.
Tidigare inte varit känt hur
I tidigare studier har man sett att genom att använda probiotika kan tarmens mikroorganismer förändras och därmed minska symptomen på inflammation i tjocktarmen, men det har hittills inte varit känt hur små mängder probiotiska bakterier som intas oralt, under den korta tid de passerar tarmen, ändå kan påverka.
Studien visar att B-lymfocyter (vita blodkroppar) i de så kallade Peyerska placken, det vill säga lymfoid vävnad där immuncellerna ansamlas, känner av, förstärker och skickar vidare signaler från de probiotiska bakterierna.
“Det här är den första studien som kan förklara hur en probiotisk bakterie som normalt inte finns i tarmen och som utgör en väldigt liten och temporär del av den totala mängden tarmbakterier, kan förbättra tarmhälsan trots att den egentligen enbart är en droppe i tarmbakterie-havet”, säger Mia Phillipson i ett pressmeddelande.
Läs mer: Ny behandling mot glutenintolerans ger forskare hopp
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.