Dagens PS

Primatforskaren som vill stänga alla labb med apor

En före detta primatforskare vill nu stänga ned alla primatforskningscenter i USA, apor är väldigt lika människor och försöksdjur som transporteras till olika länder kan bära på smitta.
En före detta primatforskare vill nu stänga ned alla primatforskningscenter i USA, apor är väldigt lika människor och försöksdjur som transporteras till olika länder kan bära på smitta. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 juni 2022Publicerad: 01 juni 2022

Lisa Jones-Engel har använt apor i forskning i årtionden, men efter att ha insett hur lika oss de är vill hon stänga ned labben.

ANNONS
ANNONS

För två år sedan arbetade Lisa Jones-Engel som primatolog och forskare. Hon har arbetat vid NYU:s Laboratorium för experimentell medicin och kirurgi på primater, och vid University of Washingtons primatforskningscenter. Nu står hon utanför primatforskningscentret Washington National och demonstrerar, det skriver The Guardian.

Lisa Jones-Engel har ägnat årtionden åt forskning på primater, publicerat forskning i topptidskrifter och varit medförfattare till en bok om sjukdomar hos apor. Hon hade länge försökt göra det bättre för aporna som användes i den biomedicinska forskningen, men varje gång hon begärde information om något, även något så enkelt som om djuren i ett försök var könsmatchade, utmålades hon som en respektlös bråkmakare.

Tog jobb på Peta

I slutet av 2019 fattade Lisa Jones-Engel ett drastiskt beslut och tackade ja till ett jobb som senior vetenskapsrådgivare på People for the Ethical Treatment of Animals, Peta. Då lovade hon sig själv att hon inom de kommande tio åren skulle stänga ned alla USA:s sju återstående primatforskningscenter.

År 2019 hölls 108 000 apor instängda, eller användes i experiment, i amerikanska labb. tillsammans med nästan 200 000 marsvin, 58 000 hundar, 18 000 katter och miljontals råttor och möss.

Vill eliminera ryggradsdjur i djurförsök

USA:s federala myndighet The Environmental Protection Agency hoppas kunna eliminera användningen av ryggradsdjur i djurförsök till år 2035. Den biomedicinska forskningevärlden insisterar dock på att djur är avgörande för att nya behandlingar ska kunna utvecklas för människor och att deras lidande vägs upp av forskningens vinster.

Djurrättsaktiviser hävdar att färre än 5 procent av alla djurförsök leder till användbara behandlingar för människor och amerikanska National Institutes of Health håller med. Djurrättsaktivister menar att tusentals försöksdjur lider och dör i onödan och att det finns alternativ till djurförsök.

Apkoppor i forskningslaboratorier

ANNONS

Apkoppor som nu sprids över världen har länge förknippats med primater i forskningslaboratorier. Många apor tas in till USA för att användas i forskning och Lisa Jones-Engel berättar för The Guardian att hon hört att ett flyg från Kambodja med ett lastrum fullt av, nästan säkert sjuka makaker, landat i Texas.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tredje fall av apkoppor konstaterat i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS