Dagens PS

Preventivappen kartlägger nu corona

Folk vill kunna kontrollera när man ska bli gravid utan att ta preventivmedel. (Foto: Freestocks/Unsplash)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 26 apr. 2020

Appen Natural Cycles är ett alternativ till vanliga preventivmedel. Nu ska den dessutom hjälpa till i kampen mot corona.

ANNONS
ANNONS

Elina Berglund och Raoul Scherwitzl är hjärnorna bakom preventivappen Natural cycles som ser till att kvinnor kan känna sig mer säkra på att inte bli gravida. Användare kan mäta sin kroppstemperatur, smärta, känslostämning och användarens cykel för att få fram fertilitetsstatus, utan biverkningar från vanliga preventivmedel. Natural Cycles har idag 1,5 miljoner användare i 160 länder och har klarat sig bra under coronakrisen. Man ser framför allt en stor tillväxt i USA med många nya användare, skriver DI DIgital.

I och med coronakrisen är appen användbar på flera sätt. Eftersom man kan mäta temperaturen kan man se om man möjligen fått ett virus, då hög temperatur är en indikator på detta. Man ser också på appens data att människor påverkats av coronakrisen.

”Vi ser till exempel också att libidon brukar vara hög på helgen, men att det nu är mer jämt över veckan”, säger Elina Berglund till DI Digital.

I appen kan man nu också lägga till symptom och dela med sig till sin läkare.

”Hittills har 20 procent av användarna lagt till det”, säger Elina Berglund till sajten.

Att appen gör succé just nu under coronatider beror förmodligen på att folk kan utföra saker hemifrån, och slipper gå till sjukhuset för att få ett recept på preventivmedel utskrivet av en läkare.

”Vi ser att det följer en trend med corona och kommer att göra en undersökning för att se vad som driver detta””, menar Elina Berglund.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]