Nyligen rapporterade det norska läkemedelsbolaget Ultimovacs positiva resultat i en fas 2-studie med sitt cancervaccin.
Positivt resultat för nytt cancervaccin
Ultimovacs utvecklar ett universellt cancervaccin, kallat UV1, som ska stärka immunsystemet så att cancerns tillväxt bromsas, det skriver Biostock.
Just nu pågår fem olika fas 2-studier i klinisk fas som utvärderar UV1 för olika typer av cancer.
UV1 är ett vaccin baserat på peptider och riktar in sig på enzymet telomeras som är kopplat till okontrollerad tillväxt i cancerceller.
Vaccinet ska lära T-celler, vita blodkroppar, att känna igen enzymet och påbörja en immunreaktion.
Enligt Sara Mangsbo, Chief Innovation Officer vid Ultimovacs och forskare vid Uppsala universitet, är att målet att visa kroppen att den ska reagera på enzymet och försöka eliminera det.
“Tidigare med cancervacciner så har vi oftast gjort det utan kontrollpunktshämmarna. Skillnaden i dag är att vi gör det med dem. På så sätt kan vi lägga till en extra möjlighet att bibehålla de upptränade T-cellernas aktivitet så att de kan jobba längre”, säger hon till Life Science Sweden.
Obotlig aggressiv cancer
Studien NIPU fokuserar på den obotliga och aggressiva cancersjukdomen mesoteloim och undersöker UV1 i kombination med immunkontrollpunktshämmarna ipilimumab och nivolumab.
immunkontrollpunktshämmare är antikroppar som riktar in sig på särskilda molekyler på T-cellerna så att de blir mer aggressiva mot cancern.
De här immunkontrollpunktshämmarna förbättrar överlevnaden och har varit det första framsteget inom icke-opererbar malign pleuramesoteliom på 20 år.
Senaste nytt
Minskade risken för död
Studien presenterades på cancerkongressen Esmo i Madrid, som pågick mellan den 20 och 24 oktober, men har ännu inte publicerats.
Den visade på 27 procents minskad risk för död hos de patienter som fick UV1 och de två immunkontrollpunktshämmarna.
Sara Mangsbo påpekar att det här är tidig data och att Ultimovacs självklart vill följa det här ytterligare.
Cancervaccin ska, till skillnad från de flesta andra vaccin, inte tas förebyggande utan är främst avsedda som behandling, det skriver Life Science Sweden.
Särläkemedelsklassificering
Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, beviljade nyligen UV1 orphan drug designation, särläkemedelsklassificering, som behandling av mesotelion.
Carlos de Sousa, Ultimovacs vd, säger: “att få FDA särläkemedelsklassificering för UV1 vid mesoteliom belyser UV1:s potential och det betydande behovet av nya behandlingsalternativ för denna patientpopulation”, det skriver Biostock.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Vaccin mot cancer under utveckling – lovande mot hudcancer Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.