Dagens PS

Pollensäsongen kommer tidigare och varar längre

Växtsäsongen har blivit cirka två veckor längre sedan 1970-talet. Längre växtsäsong innebär också längre säsong med pollenallergi
Växtsäsongen har blivit cirka två veckor längre sedan 1970-talet. Längre växtsäsong innebär också längre säsong med pollenallergi. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 apr. 2023Publicerad: 28 apr. 2023

Tycker du att din pollenallergi har blivit värre? Enligt forskare gör Jordens uppvärmning att pollensäsongen nu börjar tidigare och räcker längre.

ANNONS
ANNONS

Förra året visade en studie att pollenhalterna väntas öka med hela 200 procent till slutet av århundradet, om planetens uppvärmning fortsätter att öka, det rapporterar CNN.

Längre växtsäsong – längre allergisäsong

En analys gjord av den amerikanska ideella organisationen Climate Central visar att växtsäsongen, det vill säga perioden mellan den sista och den första frosten, har blivit cirka två veckor längre sedan 1970-talet.

“På grund av klimatförändringarna ser vi nu en tidigare och längre växtsäsong för växter, som naturligtvis producerar pollen, vilket är fienden för många amerikaner som lider av pollenallergier, och även mögelallergier”, säger Lauren Casey, meteorolog på Climate Central, till CNN.

Hon påtalar att pollen även kan utlösa ett astmaanfall, som naturligtvis väldigt allvarligt för personer med astma.

Cirka 30 procent av svenskarna

Enligt USA:s smittskyddsmyndighet, CDC, har över 24 miljoner människor i USA polleninducerade luftvägsallergier, myndighetens data visar att fler än en av fyra vuxna amerikaner led av säsongsbetonade allergier år 2021.

Enligt Astma och allergiförbundet har cirka 30 procent av befolkningen i Sverige pollenallergi. Det innebär att 2021, när Sveriges befolkning var 10,42 miljoner, led drygt 3,1 miljoner av pollenallergi.

Även mögelsporer orsakar allergi

ANNONS

Forskare menar att en pollensäsong som varar längre skulle kunna utlösa en nödsituation för folkhälsan.

Men växtpollen är inte det enda som orsakar allergier och som påverkas av det varmare klimatet. Mögelsporer kan också vara allergiframkallande och det kan förvärra säsongsbetonade allergier för vissa människor.

Lauren Casey påpekar att klimatkrisen även gör att det blir mer sannolikt att vi får extrem nederbörd och det är avgörande för att mögel ska växa.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sex gånger fler allergiframkallande produkter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS