Den globala uppvärmningen gör att det blir varmare i Arktis och permafrosten börjar smälta, det kan frisätta virus som legat nedfrusna i tiotusentals år.
Permafrosten bevarar döda djur och levande virus
Mest läst i kategorin
Enligt forskare är risken för att smältande permafrost släpper lös virus som orsakar en sjukdom från forntiden verklig, även om den är liten, det rapporterar CNN.
En tidskapsel med forntida virus
“Det händer mycket med permafrosten som är oroande, och visar verkligen varför det är superviktigt att vi håller så mycket av permafrosten som möjligt frusen”, säger Kimberley Miner, till CNN.
Hon är klimatforskare vid Nasa Jet Propulsion Laboratory vid California Institute of Technology i Pasadena, Kalifornien, USA.
En femtedel av det norra halvklotet är täckt av permafrost och den har funnits där i årtusenden. Därmed fungerar den som en tidskapsel som, förutom uråldriga virus, även bevarar mumifierade lämningar av utdöda djur.
Permafrosten är inte bara kall, den är också syrefri, vilket gör att den är bra på att bevara biologiskt material.
Senaste nytt
Vill förstå riskerna med nedfrusna virus
Nu blir det dock varmare i Arktis som värms upp fyra gånger snabbare än resten av Jorden, vilket gör att de övre lagret av permafrosten försvagas.
Jean-Michel Claverie, professor emeritus i medicin och genomik vid Aix-Marseille University School of Medicine i Marseille, Frankrike, vill förstå riskerna med frusna virus bättre.
Därför har han testat jordprov tagna från sibirisk permafrost för att ta reda på om det finns några viruspartiklar i permafrosten som fortfarande är smittsamma.
Han letar efter det han beskriver som “zombievirus”, och han har hittat några.
Har återuppväckt uråldrigt virus
Jean-Michel Claverie studerar en särskild typ av virus som först upptäcktes år 2003, de kallas för jättevirus eftersom de är större än vanliga virus och kan ses under ett vanligt ljusmikroskop.
År 2014 lyckades han återuppväcka ett virus som legat isolerat i permafrost i 30 000 år och göra det smittsamt igen. För säkerhets skull använde han ett virus som bara kan infektera encelliga amöbor.
I sin senaste forskning har han och hans team isolerat flera stammar av forntida virus från flera permafrostprover tagna på olika platser i Sibirien och visat att alla kan infektera odlade amöbaceller.
Återuppväckt virus ur sju nya virusfamiljer
De senast testade forntida virusstammarna representerar fem nya virusfamiljer, utöver de två virusfamiljer Jean-Michel Claverie tidigare har återuppväckt.
Dessa virus som kan infektera amöbor är fortfarande smittsamma efter att ha varit inaktiva i permafrosten under tusentals år och det indikerar att det kan finnas mycket större problem.
Jean-Michel Claverie är rädd att människor ser hans forskning som vetenskaplig kuriosa och inte uppfattar möjligheten att forntida virus kan återuppväckas och orsaka allvarliga hälsoproblem.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Kan smältande glaciärer orsaka nästa pandemi?
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.