Dagens PS

Operation i magnetkamera ger säkrare ingrepp i hjärnan

Ränta region vård pris
Räntorna blir dyrare för alla – även för offentlig sektor. Foto: Skånes universitetssjukhus
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2022Publicerad: 10 maj 2022

Vid Skånes universitetssjukhus har fyra operationer i hjärnan gjorts när patienter legat i en magnetkamera, vilket gör att ingreppen kan utföras med större precision.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya tekniken att operera hjärnan när patienten ligger i en magnetkamera gör att ingreppet kan utföras med större precision och därmed är säkrare för patienten. Vid Skånes universitetssjukhus har nu, för första gången i Sverige, fyra sådana operationer utförts.

Det första ingreppet var en provtagning av en svåråtkomlig hjärntumör och det andra ingreppet var en så kallad Deep Brain Stimulation, DPS, då elektroder sätts in i hjärnan för att blockera störningar som orsakar skakningar, exempelvis vid Parkinsons sjukdom.

Kan inte använda instrument i metall

“Vi är väldigt glada över att nu kunna operera våra patienter i en magnetkamera. Operationerna har varit lyckade och fungerade precis så som vi hoppats. För mig som kirurg betyder det att jag kan vara helt säker och på att de elektroder jag sätter in i hjärnan hamnar exakt rätt. Vi pratar om tiondels millimetrar. Metoden är dessutom säkrare för patienten”, säger Hjálmar Bjartmarz, överläkare inom neurokirurgi i ett pressmeddelande.

Den största utmaningen med att operera i magnetkamera är att operationsinstrumenten och annan utrustning inte kan vara i metall på grund av att maskinens starka magnetfält i hög hastighet drar till sig magnetiska föremål.

Avbildar med hög precision

Det är dock tack vare det starka magnetfältet som en magnetkamera kan avbilda kroppens inre organ med hög precision och det som gör tekniken särskilt lämpad för ingrepp i hjärnan. Det har krävt mycket förberedelser och planering för att säkerställa att operationer kan utföras säkert.

Redan nu används magnetkameror vid operationer som kräver hög precision men patienten har i sövt tillstånd behövt flyttas mellan olika avdelningar på sjukhuset eftersom magnetkameran inte finns i operationssalen, vilket innebär en risk för patienten.

Det har många gånger inte varit möjligt att i samband med operationen undersöka patienten i magnetkamera, varför efterkontroll gjorts först ett tag efter operationen, i vissa fall har det resulterat i att patienten behövt genomgå ytterligare en operation.

ANNONS

Säkrare metod för patienten

Att kunna operera medan patienten befinner sig i magnetkameran gör metoden säkrare, dessutom kan kirurgen direkt se om, exempelvis, all tumörvävnad har försvunnit.

Metoden att operera när patienten ligger i magnetkameran kommer inom kort även användas i en ny studie där laserkirurgi ska användas för att ta bort hjärntumörer.

“Vi ligger långt framme inom detta område och jag är övertygad om att operationer i magnetkamera i framtiden kommer att utveckla vården inom allt fler områden”, säger Hjálmar Bjartmarz i pressmeddelandet.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Magnetiska korn styrs via MRI och dödar cancerceller

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Guldfebern över i Tyskland?
Spela klippet
PS Studio

Guldfeber över i Tyskland? Nytt överraskande mönster 

17 nov. 2024
Spela klippet
Fonder

Europeiska fonder med makalös avkastning

17 nov. 2024
ANNONS