Omikron förökar sig snabbare i luftvägarna än i lungorna, vilket kan leda till snabbare spridning och mindre allvarlig sjukdom.
Omikron trivs bättre i luftvägarna än i lungorna
Mest läst i kategorin
Forskare sade på onsdagen att skillnader i hur effektivt omikron förökar sig i jämförelse med hur andra varianter av coronaviruset förökar sig kan hjälpa till att förutse virusets effekt.
Jämfört med deltavarianten av coronaviruset förökar sig omikron 70 gånger snabbare i vävnader som kantar luftvägspassager, vilket kan underlätta spridningen av viruset. I lungvävnader förökar sig omikron dock 10 gånger långsammare än coronavirusets ursprungliga version, något som kan bidra till att sjukdomen blir mindre allvarlig.
Individens immunförsvar påverkar
En rapport om resultaten expertgranskas just nu för publicering och i ett pressmeddelande från Hong Kongs universitet sade studieledaren Dr. Michael Chan Chi-wai att det är viktigt att komma ihåg att sjukdomens svårighetsgrad inte bara bestäms av virusreplikation utan också av individens immunförsvar, det skriver Reuters.
Han tillade att genom att infektera fler människor kan ett väldigt smittsamt virus orsaka svår sjukdom och död även om viruset i sig är mindre sjukdomsalstrande. Han menar att, med tanke på att studier visat att omikron till viss del kan undgå den immunitet som vaccinen och tidigare infektion ger, är det troligt att hotet från omikron kan bli betydande.
Spikproteinets betydelse
Forskare vid Rutgers Universitet i New Jersey har använt datamodeller av spikproteinet på omikrons yta för att analysera de molekylära interaktioner som sker när spiken griper tag i cellens ytprotein ACE2. Det ursprungliga coronavirusets spikprotein skakade metaforiskt hand med ACE2, men, enligt Joseph Lubin vid Rutgers universitet, är ser omikrons grepp ut som “ett par som håller varandra i hand med fingrarna sammanflätade”, skriver Reuters.
Forskarteamet testade även spikarna mot olika typer av antikroppar som fick attackera från olika håll. Joseph Lubin berättar för Reuters att en del antikroppar verkar bli “avskakade” medan andra verkar ha effekt. Eftersom påfyllnadsdoser ökar mängden antikroppar kan det kompensera en del för det svagare grepp antikropparna har.
Resultaten från studien vid Rutgers Universitet har publicerats på webbsajten bioRxiv men är ännu inte expertgranskade och de behöver dessutom verifieras, delvis med riktiga prover från människor.
Läs mer: Omikron-spridningen chockar WHO
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.