Enligt en studie kan omikron effektivare smitta barn via näsan än tidigare varianter av covid-19-viruset, en annan studie visar att graden av covid-orsakad lyktdysfunktion kan förutse minnesproblem.
Omikron smittar lättare barn via näsan
Mest läst i kategorin
Tidigt under pandemin smittades vuxna lättare av covid-19 via näsan än barn, då fann forskare i studier att originalversionen av viruset mötte starkare immunrespons i de celler som finns i barns näsor än i de celler som finns i vuxnas näsor, det rapporterar Reuters.
Originalversionen av covid-19 viruset, SARS-CoV-2, var också sämre på att föröka sig i barns näsor. Nu har dock en labbstudie med celler från 23 friska barns näsor och från 15 friska vuxnas näsor, visat att det antivirala försvaret hos barnens celler var mycket sämre mot omikron.
Kan även föröka sig bättre i barns näsor
Jämfört med såväl originalversionen av viruset, som med deltaversionen, kunde dessutom omikron reproducera sig mycket mer effektivt i barnens näsor.
“Dessa data överensstämmer med det ökade antalet pediatriska infektioner som observerats under omicron-vågen”, skriver forskarna och efterlyser ytterligare studier, enligt Reuters.
Försämrat luktsinne kan förutse minnesproblem
En argentinsk studie visar att problem med luktsinnet efter en covid-19-infektion kan förutsäga minnesproblem orsakade av sjukdomen. Enligt studien kan luktdysfunktionens svårighetsgrad vara en bättre predikator för långsiktig kognitiv försämring än själva sjukdomens svårighetsgrad.
Forskarna studerade ett slumpmässigt urval av 766 personer över 60 år, cirka 90 procent av dem hade varit infekterade av covid-19-viruset. Neuropsykiatriska och kognitiva tester som gjordes tre till sex månader efter infektionen visade att två tredjedelar av dem som haft covid-19 hade en viss grad av minnesförsämring.
“Ju mer insikt vi har i vad som orsakar eller åtminstone förutsäger vem som kommer att uppleva den betydande långsiktiga kognitiva effekten av covid-19-infektion, desto bättre kan vi spåra det och börja utveckla metoder för att förhindra det”, sade studieledare Gabriela Gonzalez-Aleman vid Pontificia Universidad Catolica Argentina i Buenos Aires, i ett uttalande, skriver Reuters.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.