Eli Lily rapporterar att deras läkemedel mot Alzheimers sjukdom saktar ned sjukdomens förlopp med ungefär 30 procent.
Nytt läkemedel saktar ned Alzheimers med 30 procent
Mest läst i kategorin
Läkemedelsbolaget Eli Lilys läkemedel donanemab är det andra läkemedlet som på mindre än ett år har visat sig kunna sakta ned Alzheimers sjukdom, det rapporterar BBC.
Kampen mot Alzheimers förändras
Donanemab fungerar på liknande sätt som lecanemab, som också har visat sig sakta ned sjukdomen, de är båda antikroppar som skapats för att rensa bort beta amyloid, det plack som ansamlas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.
“Den decennier långa kampen för att hitta behandlingar som förändrar Alzheimers sjukdom håller på att förändras”, säger Cath Mummery till BBC.
Hon är chef för kliniken för kognitiva störningar vid Storbritanniens nationella sjukhus för neurologi och neurokirurgi.
“Vi går nu in i sjukdomsmodifieringens tid, där vi realistiskt kan hoppas på att behandla och underhålla någon med Alzheimers sjukdom med långsiktig sjukdomshantering snarare än palliativ och stödjande vård”, fortsätter hon till BBC.
Kunde behålla mer dagligt liv
Ännu har inte alla detaljer ur Eli Lillys studie publicerats men de viktigaste resultaten har offentliggjorts.
1 734 frivilliga försökspersoner med tidig Alzheimers deltog. De fick injektioner med donanemab en gång i månaden tills placken i hjärnan var borta.
Sjukdomens takt minskade med cirka 29 procent, totalt sett, och med 35 procent hos en del patienter som forskarna tror är mer benägna att svara på behandlingen.
De som fick läkemedlet kunde också behålla mer av sina dagliga liv som att köra bil, diskutera aktuella händelser eller utöva sina hobbyer.
Hjärnsvullnad vanlig biverkning
Hos en tredjedel av patienterna var dock hjärnsvullnad en vanlig biverkning, för det mesta var den lindrig och utan symptom men upptäcktes på hjärnskanningar.
Dock utvecklade 1,6 procent av patienterna farlig hjärnsvullnad och två försökspersoner, samt möjligtvis en tredje, har avlidit av behandlingen på grund av den farliga svullnaden i hjärnan.
“Vi är uppmuntrade av de potentiella kliniska fördelarna som donanemab kan ge, även om det, liksom många effektiva behandlingar för försvagande och dödliga sjukdomar, finns associerade risker som kan vara allvarliga och livshotande”, säger Mark Mintun till BBC.
Han är Eli Lilly-gruppens vicepresident för neurovetenskaplig forskning och utveckling. Läkemedelsbolaget ska nu påbörja processen för att få sitt Alzheimer-läkemedel godkänt för användning på sjukhus.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Bioarctics Alzheimers-medicin får snabbspår i Kina
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.