Dagens PS

Nya rönen mot smärta: Mera AI – mindre aj

AI smärta
Det är svårt att få hjälp mot långvarig smärta. Ett av de centrala skälen är att det är svårt att upptäcka orsakerna till smärtan. Nu kan AI vara något på spåren.(Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 okt. 2023Publicerad: 04 okt. 2023

Var femte svensk lider av långvarig smärta. AI kan göra en insats på området, menar svenska forskare i ett nytt projekt.

ANNONS
ANNONS

Det är svårt att få hjälp mot långvarig smärta. Ett av de centrala skälen är att det är svårt att upptäcka orsakerna till smärtan.

För att råda bot på sådana problem utvecklar en forskargrupp från Högskolan Dalarna, finansierad av forskningsrådet Forte, nu ett digitalt beslutsstödsystem.

Med hjälp av AI kombinerar man nu stora datamängder om bland annat ålder, fysisk funktion, smärtintensitet med mera ur ett antal olika patientregister.

AI som stöd

”Enkelt förklarat hoppas vi att beslutsstödet på ett ögonblick ska hjälpa behandlingsteamet att föreslå MMR eller inte”, berättar Björn Äng, professor i medicinsk vetenskap och ledare för projektet.

”Vi hoppas även på sikt utveckla ett beslutsstöd som föreslår vilken sammansättning av olika insatser och ”dos” som fungerar bäst”, säger han.

”MMR” står för multimodal rehabilitering, en behandlingsform som exempelvis kombinerar fysisk träning med psykoterapi, läkemedel och arbetsträning.

Långvarig smärta är svårbehandlad därför att den kan uppstå av biologiska, psykologiska och sociala skäl och ibland i kombination.

Det är här det AI-baserade verktyget ska hjälpa vården att hitta rätt.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Smärta för miljarder

Problemet berör miljoner svenskar.

Var femte person i Sverige lider av långvarig smärta, vilket definieras som smärta som har varat längre än tre månader.

Ungefär 70 procent av dem som behandlas för långvarig smärta är kvinnor, hälften av patienterna är i åldern 30-50 år.

Vad långvarig smärta kostar samhället går inte att beräkna exakt, men inom EU uppskattades kostnaden för tio år sedan, 2013, till motsvarande 5 200 miljarder kronor.

Okända faktorer

Björn Äng säger att AI:n ska tränas på data från drygt 60 000 patienter som tidigare remitterats till specialistvård för kroniska smärtor.

Det ger möjligheter att upptäcka hittills okända faktorer och samband, menar forskarna.

Längre fram ska man utvärdera AI-verktyget genom en studie där en grupp erbjuds vanlig MMR medan en annan patientgrupp får en behandling utformad med hjälp av AI-verktyget.

ANNONS

Relaterad läsning:

Google lanserar AI-verktyg för självdiagnos av hudsjukdomar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS