Upptäckten att vissa bakterier är mer vanliga hos människor med tvångsmässigt ätande ger en djupare inblick i hur tarmfloran kan påverka vår relation till mat visar en ny studie.
Nya rön avslöjar bakteriernas roll i matberoende
Mest läst i kategorin
Tidigare forskning om bakterier har kunnat visa sambandet mellan tarmflora och hjärt- och kärlsjukdomar.
Men forskning kring tvångsmässigt ätande är fortfarande delvis mycket begränsad till skillnad från den som rör anorexi, skriver Svenska Yle.
Men nu kommer en ny studie som kan hjälpa forskarna att förstå mer om bakterier.
“Fram till nu var mekanismerna bakom denna beteendestörning i stort sett okända”, säger Elena Martín-García studiens medförfattare och forskare vid Universitat Pompeu Fabra i Barcelona, Spanien.
Bakterier i mängder
Personer som lider av tvångsmässigt ätande kan nämligen ha en specifik typ av bakterier i tarmen enligt den nya studien, skriver Newsweek.
Forskarna upptäckte att bakterier, kända som Proteobacteria, förekom i högre antal i tarmarna hos människor och möss med matberoende, jämfört med dem som inte hade det.
Fyndet visar även på att vissa tarmbakterier är skadliga medan andra kan motverka matberoende och öppna för nya typer av behandlingar som hjälper människor.
På möss såg forskarna en märkbar förbättring när man gav bakterier av en speciell typ av art som kallas Blautia oralt som en probiotika.
Osunt förhållande bakom
Matberoende, eller hetsätande, är en beteendestörning där individer utvecklar ett osunt förhållande till mat, ofta genom tvångsmässiga ätbeteenden.
En orsak bakom hetsätande kan vara att man har svårt att hantera sina känslor, enligt Svenska Yle.
“En sak som ofta är problematisk för människor med hetsätningsproblematik är känslobiten, att ha ord för sina känslor, känna igen sina känslor och ge utrymme för dem, säger Monica Ålgars, klinisk psykolog som doktorerat i ätstörningar och kroppsbild.
Dålig självkänsla och depression kan också vara bidragande faktorer, tillägger hon.
Läs mer: EU ryter till i viktkampen: Diabetes kommer först. Dagens PS
Läs mer: Bli kompis med magen – lev längre. Dagens PS.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.