I takt med att fler fall rapporteras, söker forskarvärlden nu svaren kring den stora mängd kvarstående och sena symtom för postcovid.
Nya forskarrön om postcovid: "Förvånande"
Mest läst i kategorin
Det rör sig om symtom som i många fall är mycket utdragna och allt jämt peakar.
“Vi ser fler och fler fall inom sjukvården där personer har omfattande problem att sköta vardagen”, konstaterar Kristofer Hedman, forskare vid Linköpings universitet och en av personerna bakom en ny översiktsstudie.
Störd andning vid arbete
Relativt tidigt under pandemin kom många remisser till Fysiologiska kliniken på universitetssjukhuset i Linköping, där Kristofer Hedman arbetar som läkare.
Där gjordes omfattande tester av lungfunktion för att se hur kroppen reagerar på fysiskt arbete vid cykelarbetsprov.
”Oväntat mycket var normalt i testerna, trots att patienterna hade rätt uttalade symptom. Men det vi såg som förvånade oss och som vi sällan ser annars var ett stört andningsmönster under arbete”, säger Kristofer Hedman.
Senaste nytt
Liknar hjärtsvikt
Normalt ska andningen öka stabilt i takt med arbetsbelastningen. Många med postcovid hade dock ”ett svängande andningsmönster”, som liknar det som tidigare endast kopplats ihop med hjärtsvikt.
Linköpings-forskarna har tittat närmare på detta fenomen som kallas ”autonom dysfunktion”.
I den nya studien följs en grupp patienter för att man ska se om problemen går över med tiden.
Kvar hos hälften med postcovid
Det har de gjort – men bara hos hälften av patienterna.
”Hälften av patienterna har fortfarande kvar detta onormala andningsmönster. Även de som har kvar problem verkar i många fall ha lite mildare form, så vi hoppas att det försvinner över tid”, säger Kristofer Hedman.
När det gäller andningsfunktionen är onormalt andningsmönster och hyperventilation exempel på postcovid-symtom.
Kvarvarande symtom
I studien vid Linköpings universitet har man följt en mindre grupp personer med kvarvarande symtom under mer än ett års tid.
Forskarna blev först i världen att rapportera att postcovid tycks vara kopplat till förändrad genreglering, så kallad epigenetisk omprogrammering.
”Cellerna kan omprogrammera sina gener så att proteinproduktionen förändras för att bekämpa och hålla emot en infektion. En teori är att den här genetiska omprogrammeringen blir störd vid postcovid”, säger Frida Nikesjö, doktorand vid Linköpings universitet.
Förstår postcovid bättre
Kristofer Hedman menar att för många som drabbats av postcovid kan det vara lite lättare att hantera sitt tillstånd om man känner att vetenskapen, och läkarna man träffar, i alla fall vet vad som är fel.
En viktig del är också att bli trodd och lyssnad på.
”Vi börjar förstå postcovid bättre nu. Vi är långt ifrån att förstå allt, men vi närmar oss långsamt någon slags kärna. Det känns väldigt glädjande”, säger Kristofer Hedman.
Relaterad läsning:
Hjärndimma vid postcovid – som tio års åldrande – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.