Nu finns fästingar i hela Landet, även långt upp i Norra Sveriges inland, dessutom dyker nya fästingarter upp som ibland bär de på nya farliga smittor.
Nya fästingar och nya farliga smittor
Mest läst i kategorin
Det finns en stor rödbrun fästing med randiga ben, hyalommafästingen, som även kallas flyttfågelfästing, den kan bli upp till 2 centimeter och den har hittats i Sverige, det rapporterar Sveriges Radio.
I vissa fall har den spridit en slags blödarfeber kallad krimkongofeber, en dödlig sjukdom som liknar ebola.
Den sjukdomsspridande varianten har inte hittats i Sverige, men hyalommafästingen har kommit hit snabbare än forskare i Europa antagit i en prognos som sade att den skulle komma hit först 2050.
Fler fästingar på fler platser
Marie-Louise Kristola, Ekots klimatkorrespondent, berättar i Sveriges Radio om nya fästingarter som hittats i Sverige och vilken smitta de bär på.
Fästingen är ett urgammalt spindeldjur, ett kvalster som har funnits väldigt länge. Marie-Louise Kristola berättar att de funnits ända sedan dinosauriernas tid, i flera miljoner år.
“Men det som har hänt nu är att de förmodligen har blivit fler. Det är förstås lite svårt att veta om de ökar i antal eftersom vi inte räknar dem, men vi vet att utbredningen i landet ökar”, säger hon till Sveriges Radio.
Hon tillägger att vi också vet att nya sorter upptäcks och att förekomsten av fästingburna sjukdomar i vissa områden ökar explosionsartat.
Fått in 4 300 fästingar
Forskaren Anna Omazic jobbar på Statens veterinärmedicinska anstalts labb i Uppsala och berättar att de har fått in fästingar varje dag, hela sommaren.
Hon berättar att de väntat sig att få in 200–300, eller max 500 fästingar men hon tror att de nu i alla fall har fått in 4 300.
Det är olika sorters fästingar som allmänheten har skickat in till Statens veterinärmedicinska anstalt och det är många som är nya arter i Sverige.
TBE ökade väldigt mycket 2021
Från 2007 har TBE ökat sakta, men 2021 ökade det plötsligt jättemycket. Enligt Marie-Louise Kristola beror ökningen dels på klimatet.
“De överlever när vi har milda vintrar och då blir det fler fästingar, bara det är över fem plusgrader, ungefär, kan fästingen vara aktiv”, säger hon.
Hon berättar att en fästings livscykel är ganska långsam, det tar nästan tre år för en fästing att bli fullvuxen.
Den går igenom tre olika stadier och för att kunna gå till nästa utvecklingsstadium måste den äta en portion blod, gärna från ett råddjur.
Fästingar tycker om kroppsvärme, koldioxid och ammoniak och rådjur är fästingarnas favoritdjur, ett enda rådjur kan ha flera tusen fästingar.
Bär på virus och bakterier
Fästingar kan bära på både virus och bakterier. Om man hittar en fästing och tar bort den inom 24 timmar efter att den satt sig är det enligt Marie-Louise Kristola ofta ganska lugnt när det gäller bakteriesmitta, som borrelia.
Viruset som finns i fästingens saliv, och som exempelvis ger TBE, smittar däremot så fort fästingen bitit sig fast. TBE kan man vaccinera sig mot och det kan vara en god idé eftersom vissa kan drabbas väldigt svårt av sjukdomen.
Bland fästingar som allmänheten hittat Norr om Dalälven bar en fjärdedel på borrelia och lika många bar på rickettsios, en fästingburen fläckfeber.
Sibirisk taigafästing
Fästingar flyttar inte bara in i Sverige från söder utan även från öster. De kommer hit med flyttfåglar och med vandrande däggdjur.
Österifrån är det en annan sort som kommer, taigafästingen från Sibirien, har hittats på flera platser i Norra Sverige, den kan bära på en farligare variant av TBE som man tror är mer dödlig.
Sjukdomen kallas Sibirisk TBE och i Finland finns den nu redan.
Risken för smitta ökar
Marie-Louise Kristola tror att det finns cirka 20 olika fästingarter i Sverige, i hela världen finns det cirka 900 arter. Alla fästingar biter dock inte människor, men flera arter gör det.
“Mycket tyder på att vi kommer få ännu fler fästingsorter, smittoämnen och även att antalet fästingar kommer öka i framtiden och med mer fästingar ökar risken för smitta,” säger hon till Sveriges Radio.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ny sjukdom som sprids av fästingar nu i Stockholm Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.