Ett välbevarat embryo har hittats inuti ett fossiliserat dinosaurieägg. Det beskrivs som “ett av de bäst bevarade dinosaurieembryona som någonsin hittats.”
Ny upptäckt: Välbevarat embryo hittat i dinosaurieägg
Ägget lades för mellan 72 miljoner och 66 miljoner år sedan under den sena kritaperioden och kom från en tvåbent köttätare känd som en oviraptorid, skriver The Wall Street Journal.
I upptäckten, som publicerades på tisdagen i tidskriften iScience, står det klart att embryots krökta kroppsposition – med ryggen upptryckt mot det 18-centimeter-långa ägget och huvudet mellan benen – påminner om fågelembryon och ger därmed nya ledtrådar om kopplingen mellan fåglar och dinosaurier.
Speciell upptäckt
Den krökta positionen har inte setts tidigare i något dinosaurieembryo och gör upptäckten väldigt speciell menar Fion Waisum Ma, medförfattare till artikeln i iScience och paleontolog med fokus på ryggradsdjur.
Hon kallar ägget “ett av de bäst bevarade dinosaurieembryona som någonsin hittats.”
Exemplaret fanns bland flera fossiler som upptäcktes för ungefär två decennier sedan i den kinesiska staden Gungzhou men som inte erkändes vara fossiliserade dinosaurieägg förrän 2015, när det utvärderades av en expert. En noggrann undersökning av ett av äggen, som hade fossiliserats efter att ha gått sönder, visade att det innehöll det bevarade oviraptoridembryot.
När forskarna sedan skannade det fossiliserade embryot, “var resultaten inte så bra” menar Fion Waisum Ma så forskarna skapade fotorealistiska rekonstruktioner av embryot inuti ägget.
Hoppas på fler
Ma är samtidigt hoppfull om att liknande exemplar kommer hittas.
“Det är möjligt att hitta fler dinosauriembryon som detta. Det handlar om tid och tur”, säger hon och klargör:
“Genom fler fossiler kan vi studera utvecklingen och beteendet hos babydinosaurier i detalj”
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.