Tjugo personer med ögonsjukdom har fått synen tillbaka tack vare ett nytt implantat som ersätter förstörd hornhinna, skriver Ny Teknik. Tekniken kan snart vara tillgänglig på marknaden.
Ny teknik för hornhinna hjälper snart blinda
Mest läst i kategorin
Personer som har blivit blinda på grund av fel på hornhinnan kan nu hoppas på snabbare hjälp. I dag har de flesta ingen annan möjlighet än att vänta på transplantation, något som i genomsnitt bara blir tillgängligt för en av 70 patienter, skriver Ny Teknik.
Men efter en förstudie som forskare vid Linköpings universitet och bolaget Linkocare Life Sciences har genomfört står det nu klart att det finns ett alternativ.
Genom att använda kollagen från grishud har forskarna producerat en konstgjord hornhinna.
I det gemensamma projektet har man satt samman kollagenmolekyler till en hydrogel. Det har visat sig att försökspersonernas ögon har accepterat materialet ”som något eget”, enligt Mehrdad Rafat, adjungerad universitetslektor vid institutionen för medicinsk teknik på Linköpings universitet.
Konstgjord hornhinna tillgänglig inom två år
Efter djurförsök har 20 personer med sjukdomen keratokunos fått prova behandlingen. Sjukdomen förtunnar hornhinnan och leder till blindhet. Alla deltagarna fick bra syn efter behandlingen, och tre fick perfekt syn. Inga komplikationer har tillkommit på två år.
En annan fördel är att biomaterialet kan massproduceras och lagras i två år, till skillnad från donerade hornhinnor. Nu tror man att det ganska snart kan komma ut på marknaden och hjälpa fler personer, även om man vill finslipa tekniken något mer.
Läs också:
Blind man fick syn tillbaka med ny genterapi