Dagens PS

Ny studie: Resistenta bakterier utgör globalt hot

bakterier
Resistenta bakterier utgör ett stort globalt hot. (Foto: Life Science)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 jan. 2022Publicerad: 21 jan. 2022

En ny studie visar att resistenta bakterier dödar miljoner människor och utgör ett globalt hot. Det gör det svårare att behandla vanliga sjukdomar vilket leder till ökad dödlighet.

ANNONS
ANNONS

Forskare uppskattar att antibiotikaresistenta bakterier dödade omkring 1,3 miljoner människor 2019, vilket är mer mer än både hiv och malaria. Utöver det var bakterierna inblandade ytterligare nästan fem miljoner dödsfall samma år, skriver CNBC.

Studien publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet på onsdagen.

Resistenta bakterier utgör globalt hot

Världshälsoorganisationen har tidigare beskrivit antibiotikaresistens som ett av de största hoten mot den globala hälsan vilket ökar när vi missbrukar antibiotika hos människor och djur. Överanvändning och missbruk av antibiotika – som vid behandling av virusinfektioner som förkylningar, som de inte är effektiva mot – har hjälpt vissa bakterier att utvecklas till antimikrobiell resistens, AMR.

Den nya studien är omfattande där forskare har tittat närmare på 471 miljoner register i 204 länder och territorier, för att sedan analysera informationen från sjukhus och andra källor.

E. coli och MRSA-bakterier ligger bakom flest dödsfall och de sex patogener i studien som orsakar flest dödsfall från resistenta bakterier har identifierats av WHO som prioriterade patogener.

Leder till ökad dödlighet

Studien gav ett globalt snitt på 16,4 dödsfall per 100 000 som kunde härledas till AMR under 2019, och i västra Afrika söder om Sahara, steg den siffran till 27,3 per 100 000 dödsfall. Resistenta bakterier var dessutom inblandade i 64 av 100 000 dödsfall under 2019.

Som ett resultat vill författarna bakom studien se en stark handlingsplan som innefattar minskningen av antibiotika i kött, minimera onödig användning av antibiotika –  till exempel vid behandling av virusinfektioner och förhindra behovet av antibiotika genom vaccinationsprogram och vaccinutveckling.

ANNONS

Samtidigt sa de inblandade forskarna att det var “nödvändigt” att fortsätta investera i utvecklingen av ny antibiotika.

“Under de senaste decennierna har investeringarna varit små jämfört med andra folkhälsofrågor”.

Läs även: Oroande mutation på deltavarianten upptäckt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS