Dagens PS

Ny studie finner samband mellan sömn och demens

sömn demens
Det har tidigare konstaterats att mindre än sex timmars sömn per natt är förenat med en ökad risk för att utveckla demenssjukdom. Något som nu bekräftas av en ny studie. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 okt. 2023Publicerad: 31 okt. 2023

Sömnen är central inte minst för vårt åldrande. Nu redovisar forskarna nya rön kring hur sömn även påverkar risken för att utveckla demens.

ANNONS
ANNONS

Morgonrock på jobbet? Absolut. För hälsans skull.

När undersköterskan Lilian Carla Sanchez börjar sina kvällspass på ett av Attendos äldreboenden i Stockholm är det iklädd morgonrock.

Orsaken?

Morgonrock och en nattmacka signalerar att det är dags att sova, skriver Dagens medicin.

De nya arbetskläderna blir som ett ”sömnpiller” och är ännu en indikation på hur viktig sömnen är – inte minst i relation till demens.

Brist på sömn ökar riskerna

”Minde än sex timmars sömn per natt är förenat med en ökad risk för att utveckla demenssjukdom”, skriver Demenscentrum på sin hemsida, och relaterar till en brittisk långtidsstudie där man följt 8 000 britter sedan 1985.

Studien visar att de som sov mindre än sex timmar per natt i övre medelåldern hade 30 procent större risk för demenssjukdom än de som sov sju timmar eller mer.

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt verifierar sambandet.

ANNONS

”Ja, det är nog definitivt så att det finns ett samband. Det finns tydliga indikationer på att demens är kopplat till kort sömn och dessutom finns det biologiska mekanismer som talar för ett samband”, säger han till DN.

ANNONS

Senaste nytt

Visar samma sak

Nu har en ny, stor studie funnit samma sak. Studien har fokuserat på så kallad slow wave-sömn som är det tredje stadiet av sömn och en viktig sömn för hjärnans hälsa.

Förlust av långsam sömn när en person åldras ökar risken för demens, enligt studien.

”Vi  fann att åldrande var förknippat med en minskning av mängden av de djupaste stadierna av sömn, känd som långsam vågsömn”, säger Matthew P. Pase, seniorförfattare till studien, till CNN.

“Vi fann då att personer med större minskningar i långsam vågsömn över tiden hade en högre risk att få demens under de kommande 17 åren av uppföljning”, förklarar Pase.

”Ond cirkel”

“Som ett resultat, genom att inte få tillräckligt med långsam sömn, rensas mindre amyloid, vilket leder till en ond cirkel av Alzheimers patologi,” säger Rudolph Tanzi, chef för Genetics and Aging Research Unit vid Massachusetts General Hospital.

Sov och träna

ANNONS

Att prioritera god sömn är alltså viktigt ur många aspekter.

Vägen dit?

Bland annat hälsosamma vanor som att undvika alkohol och koffein för nära att du går till sängs och att se till att det blir 7-9 timmars sömn, helst vid samma tidpunkt varje natt.

Mer?

“Motion på regelbunden basis hjälper till”, förklarar Richard Isaacson, forskningschef vid Institutet för neurodegenerativa sjukdomar i Florida.

Relaterad läsning:

Demenssjukdomar: Ny upptäckt kan hjälpa – Dagens PS

Två nya studier ökar kunskapen om demens – Dagens PS

Stockholms luft ökar risken för demens – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS