Dagens PS

Ny revolutionerande behandling mot vikingasjukan

Ett läkemedel har i en klinisk studie visat sig få bindvävssjukdomen vikingasjukan att gå tillbaka
Ett läkemedel har i en klinisk studie visat sig få bindvävssjukdomen vikingasjukan att gå tillbaka. (Foto: Wikimedia Commons/CNX OpenStax)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 06 maj 2022

Forskare har funnit att ett läkemedel för behandling av reumatoid artrit verkar driva tillbaka Dupuytrens kontraktur, även kallad vikingasjukan.

ANNONS
ANNONS

En klinisk studie vid Oxford och Edinburghs universitet har funnit att ett läkemedel mot reumatoid artrit och Crohns sjukdom verkar fungera mot den vanliga och obotliga bindvävssjukdomen kallad vikingasjukan, det rapporterar The Guardian.

Vikingasjukan deformerar patientens händer genom att tjocka bindvävssträngar bildas i handflatan och gör så att böjsenorna förlorar sin elasticitet, vilket i sin tur böjer fingrarna in mot handen. I början av sjukdomen bildas små knölar i handflatan.

Injicerades i knölarna

I den kliniska studien fann forskarna att när läkemedlet adalimumab användes tidigt verkar det kunna driva tillbaka sjukdomen, något som beskrivs som revolutionerande för patienterna. Läkemedlet injicerades i knölarna var tredje månad under ett år vilket gjorde att de krympte. Nio månader efter den sista injektionen fortsatte knölarna att krympa.

Enligt professor Jagdeep Nanchahal, forskare inom kirurgi som ledde studien vid Oxfords Kennedy Institute of Rheumatology, är forskarna väldigt angelägna om att fortsätta.

“Detta är ett mycket säkert läkemedel och det är viktigt att patienter kan få tillgång till en behandling om den sannolikt är effektiv”, säger han till The Guardian.

Mycket vanligare hos män

Sjukdomen fick sitt namn efter den franska kirurgen Guillaume Dupuytren som tog hand om armen från en död man med permanent indragna fingrar eftersom han ville undersöka tillståndet.

Enligt akademiska.se är vikingasjukan, Dupuytrens kontraktur, sex gånger vanligare hos män än hos kvinnor och en vanlig ålder för insjuknande är 50 år. Enligt doktorn.com drabbas ungefär var femte man över 60 år i Sverige, när kvinnor blivit äldre än 80 år är andelen kvinnor som drabbas lika stor.

ANNONS

I västländer ökar prevalensen, andelen i befolkningen som drabbas, från cirka 12 procent till 29 procent mellan åldrarna 55 och 75 år.

Orsaken oklar

Sjukdomen är i huvudsak genetiskt betingad och vanlig bland människor med härkomst från norra Europa, vilket är orsaken till att den kallas vikingasjukan. Den finns ofta i familjer men den exakta orsaken till uppkomsten är oklar då faktorer som diabetes, alkohol- och tobaksbruk, ålder och kön verkar bidra.

“Problemet för patienter med böjda fingrar är att det stör det dagliga livet: att stoppa handen i fickan för att den fastnar, att ta på sig handskar, och det kan vara svårt att använda ett tangentbord och till och med att köra” säger Jagdeep Nanchahal till The Guardian.

En del vill amputeras

Vissa patienter med svår och smärtsam Dupuytren begär fortfarande amputationer, även om det var vanligare förr. Avsaknaden av behandling för tidig vikingasjuka gör att patienter ombeds vänta tills fingrarna är tillräckligt böjda för operation.

Vävnaden kan avlägsnas men det medför risk för nerv- och senskador, dessutom återbildas vävnaden hos en femtedel av patienterna inom fem år.

“Vi vet att effekten varar i upp till nio månader efter den sista injektionen, men om vi antar att knölen vid någon tidpunkt börjar växa igen, om detta godkändes, skulle patienten komma tillbaka för ytterligare fyra injektioner,” säger Jagdeep Nanchahal till The Guardian.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Studie: Läkemedel mot artrit behandlar plötsligt håravfall

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Fastighetsmarknaden – så kan framtiden se ut

21 nov. 2024
ANNONS