För att utveckla nya läkemedel krävs stor kunskap om naturens minsta biologiska byggstenar, biomolekylerna. Nu kan forskare studera dem med en banbrytande ny mikroskopiteknik.
Ny banbrytande metod underlättar läkemedelsforskning
Forskare vis Chalmers har utvecklat en banbrytande mikroskopiteknik som gör att det på ett helt nytt sätt går att studera proteiner, DNA och andra små biologiska partiklar i sitt naturliga tillstånd.
Det kostar både mycket tid och pengar att utveckla nya läkemedel och vaccin, det är därför väldigt viktigt att effektivisera arbetet och det kan man exempelvis göra genom att studera hur proteiner beter sig och samverkar.
Hitta lovande läkemedelskandidater
Chalmers nya mikroskopimetod möjliggör för forskare att redan i ett tidigt skede hitta de mest lovande läkemedelskandidaterna. Tekniken skulle även kunna användas till att utforska hur celler kommunicerar med varandra genom att utsöndra molekyler och andra biologiska nanopartiklar, processer som spelar stor roll i, exempelvis, vårt immunförsvar.
De livsviktiga biomolekylerna är byggstenarna för allt liv och väldigt små och svårfångade. I dag behöver forskare antingen märka dem med en självlysande etikett eller sätta fast dem på en yta för att kunna se dem med optisk mikroskopi.
Visar sin naturliga silhuett
“Med dagens metoder kan du aldrig vara helt säker på att märkningen eller ytan som molekylen fästs på inte påverkar din molekyls egenskaper. Med hjälp av vår teknik, som inte kräver något av detta, visar den upp sin helt naturliga silhuett, eller optiska signatur, vilket gör att vi kan analysera molekylen precis som den är”, säger forskningsledaren Christoph Langhammer, i ett pressmeddelande.
Han är professor vid institutionen för fysik på Chalmers och har arbetat fram den nya metoden tillsammans med forskarkollegor inom både fysik och biologi vid Chalmers och Göteborgs universitet.
Unik metod
Mikroskopimetoden är unik och bygger på att de partiklar eller molekyler som forskarna vill studera placeras i ett chip med så kallade nanokanaler, små rör i nanostorlek. En provvätska tillsätts och sedan belyses chipet med synligt ljus, det gör att molekylen kan ses som en skugga på den skärm som är kopplad till mikroskopet.
På det här sättet kan forskarna studera biomolekylen och avgöra dess vikt och massa och indirekt få information om molekylens form, något som tidigare inte varit möjligt. Nyligen presenterades den här nya tekniken, kallad Nanofluidic Scattering Microscopy, i den vetenskapliga tidskriften Nature Methods.
Vill vässa tekniken ytterligare
“Vår metod effektiviserar arbetet, till exempel när man behöver studera innehållet i ett prov, men inte vet på förhand vad det innehåller och vad man därmed behöver märka upp”, säger forskaren Barbora Špačková i pressmeddelandet.
Under sin tid på Chalmers tog hon fram de beräkningar som ligger till grund för den nya metoden, hon genomförde även den första experimentella studien med tekniken.
“Målet är att ytterligare vässa vår teknik så att den kan hjälpa till att öka vår grundläggande förståelse om hur liv fungerar, och att bidra till utvecklingen av nästa generations läkemedel”, säger Christoph Langhammer i pressmeddelandet.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Svenskt forskningsverktyg kan påskynda läkemedelsutvecklingen
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.